TEXEL - Speciaal voor kinderen vertelt archeoloog Wytze Stellingwerf op 23 oktober bij Museum Kaap Skil over zijn ontdekkingen aan het Schervenwrak. Dit scheepswrak uit 1822 zat vol met kapot aardewerk. Wytze is aardewerkdeskundige en hij wordt heel enthousiast van de opgedoken bergen scherven. Hij kan er bijzonder inspirerend over vertellen!

Archeologie spreekt sterk tot de verbeelding. Door opgravingen komen we van alles te weten over hoe mensen vroeger leefden. In het geval van onderwaterarcheologie komt er nog een spannend aspect bij: het werk wordt uitgevoerd door duikers. Ze onderzoeken scheepswrakken op de zeebodem.

Voor de kust van Texel liggen honderden scheepswrakken uit de tijd dat de handelsschepen naar verre oorden er op de rede voor anker gingen. Texelse duikers hebben tienduizenden objecten naar boven gehaald, waaronder veel aardewerk. Aardewerk wordt niet aangetast door het zoute water, waardoor er echte juweeltjes tussen zitten. Een eldorado voor Wytze Stellingwerf!

De scheepswrakken op de zeebodem vormen een soort tijdscapsule. De tijd is er stilgezet op het moment dat het schip verging. Zo komen de archeologen veel te weten over het leven aan boord, de handelswaar en de veranderende mode. Het Schervenwrak was volgeladen met spullen om een plantage op te bouwen. Het schip zou naar Suriname gaan, maar eindigde op de zeebodem bij Texel. Het verhaal van het ontrafelen van de hele geschiedenis is bijna een avonturenboek. Wytze neemt de bezoekers van Kaap Skil om 14.30 mee op deze reis, in een verhaal voor kinderen én volwassenen.