DEN HELDER - Zaterdag 16 en zondag 17 september vindt het eerste oogstweekend in het Zuiderzeemuseum plaats. Tijdens dit weekend leer je meer over oogsten en oogstgebruiken rond de Zuiderzee. Daarnaast zijn er speciale rondleidingen en kunnen kinderen zaadbommetjes maken.

De andere oogstweekeinden vinden plaats op 23 en 24 september en 30 september en 1 oktober.

Gratis rondleidingen
In de oogstweekenden geeft een ervaren gids twee keer per dag een gratis rondleiding langs authentieke groentetuinen in het buitenmuseum. Je bezoekt een fruitboomgaard, leert meer over geneeskrachtige kruiden in de apothekerstuin en kunt appelsoorten en mispelgelei proeven. De rondleidingen starten om 13.30 en 15.00 uur op het pleintje in de vissersbuurt. Er kunnen maximaal twintig personen per rondleiding deelnemen.

Zaadbommetjes maken
Help de natuur een handje en kom tussen 12.00 en 17.00 uur zaadbommetjes maken bij de boerenleenbank. Geen echte bommen natuurlijk, maar wel kleine pakketjes van klei en voeding (bokashi) met daarin allerlei soorten wilde bloemenzaden. Niet alleen erg leuk om te doen, maar je helpt er ook de bijen mee en vrolijkt de natuur lekker op. Iedereen die deelneemt krijgt zijn eigen doosje zaadbommetjes mee naar huis om deze in het voorjaar in de tuin te ‘werpen’. De kosten zijn € 1,- per persoon voor deze activiteit.

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema

Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, nettenbreier, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

Buitenmuseum

De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderdveertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen, zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waaruit kinderen kleurrijke klederdrachten mogen kiezen en aantrekken. Eet een hapje mee met een huishouden uit 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij. Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals de Zuiderzeestoel van Richard Hutten in de kapel.