TEXEL - Op Texel is het buiten de woonkernen ’s nachts nog echt donker. De nachtelijke duisternis is zelfs een van de kernwaarden van het eiland. Tijdens de Nacht van de Nacht, op zaterdag 27 oktober, wordt de duisternis gevierd. Met excursies, sterren kijken en zang. Deze avond blijf je toch niet thuis?!

Theaterhoorspel voor de jeugd
IVN Kids (Struners) organiseert in samenwerking met de Jongerentheatergroep van Artex ‘De Kaasdwazen, een voorstelling om met je ogen dicht te zien.’Dit theaterhoorspel is voor kinderen van 6 t/m 12 jaar en hun begeleiders. Het begint om 18.45 uur bij de Eendenkooi van Spang, Dijkmanshuizen. Het duurt ongeveer 45 minuten. Aanmelden is gewenst via texelsenatuurstruners@gmail.com. Neem een kleed o.i.d. mee om op te zitten. De toegang is gratis.

Vogels in de nacht
Ga met de Vogelwerkgroep Texel op een ‘nachtelijke’ vogelexcursie langs de Mokbaai en de Horsmeertjes. Het is vaak verbazend hoeveel vogels te horen zijn ook al is er niets of niet veel te zien. We rekenen op de geluiden van onder meer eenden, steltlopers, en overtrekkende zangvogels in een verder indrukwekkende stilte. De start is om 20.00 uur bij het vogelwachtershuisje aan de Mokweg. Gratis voor leden; niet leden betalen € 5,-.

Zang in het donker
Popkoor Texel verzorgt een verrassend optreden in de kuil van het doolhofbosje op de Hoge Berg. Een swingende avondbelevenis op het hoogste punt van Texel. Gratis. Verzamelen om 18.45 uur bij de ingang van het bosje.

Vuurtoren by night
Vanaf de toren heb je overdag een prachtig uitzicht over Texel en de zee. Bij helder weer kun je kilometers ver kijken. Tijdens de Nacht van de Nacht is de toren ook 's avonds open, van 19-22 uur. Je ziet de lichten van de huizen in de omgeving, de vuurtorens van Den Helder, Vlieland en Terschelling, her en der lichtjes van schepen op zee. En verder heel veel donker. Entree € 4,50, inclusief een terugkom-kaartje voor de volgende dag.

Vleermuizen, meesters van de nacht
Waarom zijn vleermuizen juist ’s nachts actief en hoe vinden zij hun weg in het donker? Bioloog Arthur Oosterbaan vertelt over het verborgen leven van deze boeiende vliegende zoogdieren. Om 18.30 uur, in het veldcentrum naast de ingang van Ecomare, gratis. Een korte lezing van ongeveer een half uur.

Donkerexcursies Ecomare
Vanaf het parkeerterrein bij Ecomare vertrekt om 18 uur en om 19 uur een donkerexcursie door bos, duin en strand. De eerste excursie is bedoeld voor gezinnen met kinderen tussen 5 en 11 jaar. Tijdens deze kinderwandeling vertelt de gids onder meer spannende verhalen over Sommeltjes. De latere excursie is meer op volwassenen en oudere kinderen gericht. Merk hoe de invallende nacht een beroep doet op al je zintuigen! Kaartjes (€ 9,50 voor volwassenen en € 6,50 voor kinderen) zijn verkrijgbaar via www.ecomare.nl en bij Ecomare aan de receptie.

Nachtvlinders lokken en kijken bij Ecomare
Met een groot wit laken, een speciale lamp en zoetigheid lokken we nachtvlinders. Welke soorten komen erop af? Na het bekijken en determineren mogen ze weer vliegen. Vanaf 19.30 uur bij Ecomare, bij regen gaat het niet door.

Sterren kijken bij Sterrenwacht ‘De Jager’
Vanaf 19.30 uur is het observatorium bij Ecomare geopend. Bij helder weer kan er door telescopen naar de sterrenhemel worden gekeken. Bij bewolkt weer is er een planetariumvoorstelling. Er is aandacht voor de maan, planeten, sterrennevels en verre sterrenstelsels. Info vanaf 18:00 uur op: www.oriontexel.nl (‘het laatste nieuws'), via 06-53340063. De toegang is gratis.

Avondopenstelling kerktoren
De toren van de kerk (De Burght) in het centrum van Den Burg is open van 19.30 t/m 21.00 uur.. Vanaf de toren heb je een bijzonder zicht op Den Burg in de nacht. Bij helder weer zijn in de verte de schijnsels van verschillende vuurtorens te zien. Er zijn mensen aanwezig die van alles kunnen vertellen over sterren en planeten. Toegang € 2,- ten bate van de kerk.