TEXEL - Zaterdag 8 september is het Open Monumentendag. Zowel Museum Kaap Skil als de Oudheidkamer zijn die dag gratis toegankelijk. Speciaal voor Open Monumentendag is de Oudheidkamer extra lang open, zijn er demonstraties van oude ambachten en verhalenvertellers in het openluchtmuseum van Kaap Skil en worden er flensjes gebakken in molen De Traanroeier.

Kaap Skil
Vier gebouwen op het terrein van Museum Kaap Skil hebben een monumentale status: de wierschuur waar de jutterij in is ondergebracht, een schuur die in gebruik is als werkplaats, twee geschakelde graanpakhuizen en graanmolen De Traanroeier. Op de werkplaats na zijn ze tijdens Open Monumentendag allemaal ook van binnen te bekijken. Ook in de monumenten is veel te zien. Bekijk in het graanpakhuis de dwarsdoorsnede van de dijk, het grootste archeologisch lakprofiel van Europa. Van 11.30-15.30 is de watertafel in de waterkamer open en kan de strijd worden aangegaan met het water door een dijk te bouwen. Van 12:00-16:00 kan er een tegeltje worden ontworpen op zijn ‘Delfsblauws.’

Oudheidkamer
Het thema van Open Monumentendag is In Europa. In de Oudheidkamer zijn veel objecten te zien die een nóg verdere reis hebben gemaakt: snuisterijen uit het verre oosten, uit de tijd van de VOC. Zeelui namen souvenirs mee en rijke mensen kochten oosterse spullen om mee te pronken. In de tijdelijke tentoonstelling ‘Goed gemerkt’ over drie eeuwen Texelse merklappen, is de invloed van met name Duitsland terug te zien. Een aantal merklappen bevat Berlijnse motieven, geleend van onze oosterburen. De aanwezige vrijwilligers besteden extra aandacht aan de recente restauratie van het monument. De Oudheidkamer is op Open Monumentendag geopend van 11:00-16:00.

Fort De Schans
Om 14:00 is er een rondleiding bij Fort De Schans. Het bolwerk stamt uit 1574 en is uitgebreid door Napoleon. De putten waar de soldaten water uit haalden, de kruitkelder en het kanon herinneren aan de tijd dat het gebruikt werd als verdedigingswerk. Tegenwoordig beheert Natuurmonumenten dit monument. De rondleiding is gratis, aanmelden is niet nodig.