TEXEL - Van 19 t/m 23 juni vindt op Texel de eerste editie van WAVES Festival plaats. Dit sport en muziek festival dat plaatsvindt tijdens en in samenwerking met de Ronde om Texel kent naast de IFCA Foil Grand Prix windsurfen ook een aantal kitesurf onderdelen. Professioneel kitesurfer Roderick Pijls is één van de kitesurf pro's die naar Texel zal komen om zijn kunsten te vertonen maar is ook als ambassadeur aan WAVES verbonden. Daarnaast zal hij zijn kennis delen met andere kitesurfers.


Kitesurfen prominent onderdeel van WAVES

Voor festivaldirecteur en tweevoudig olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe was het vanaf het begin duidelijk dat er naast de bestaande catamaran wedstrijden van de Ronde om Texel en de IFCA Foil Grand Prix windsurfen ook ruimte moest zijn voor kitesurfers binnen WAVES.

Van Rijsselberghe: "Kitesurfen is een relatief laagdrempelige en veel beoefende watersport. De kitesurfers willen we een plek geven op WAVES. Dat Roderick zich nu als ambassadeur aan het kitesurfen verbindt is fantastisch, daar ben ik erg blij mee."

Pijls: "WAVES en de filosofie om zowel meerdere watersport disciplines, professionals en liefhebbers samen te brengen in combinatie met muziek en duurzaamheid sprak me direct aan. Dat ik vanuit mijn expertise een bijdrage kan leveren is super."

Liefde voor water en duurzaamheid gedeelde passie

Festivaldirecteur Dorian van Rijsselberghe en kitesurfer Roderick Pijls delen naast hun liefde voor water een passie voor duurzaamheid. Zo is Van Rijsselberghe al jaren ambassadeur van de Plastic Soup Foundation en onlangs door het Wereld Natuur Fonds benoemd tot WWF global ocean ambassador. Ook Pijls zet zijn internationale bekendheid al jaren in om aandacht te vragen voor de kwetsbaarheid van de natuur.

Pijls: "Door het vele reizen voor mijn sport kom ik regelmatig op verschillende locaties over de hele wereld. Ik zie de natuur letterlijk veranderen, ook hier in Nederland. Dit is één van de redenen waarom ik het project 'Stories of the World' ben begonnen waarin ik onder andere ben wezen kitesurfen op een giftig meer. Dat verhaal sluit ook goed aan bij de plannen van WAVES. Ik vind het dan ook enorm fijn dat ik mijn expertise en verhalen mee mag nemen naar dit fantastisch festival op Texel.


Clinics, Downwinder en Freeride contest

Op de donderdag, vrijdag en zaterdag zijn er clinics voor kitesurfers waarin de amateurs hun skills verbeteren onder leiding van de ervaren Pijls. Op vrijdagmiddag staat er als afsluiter van de dag een kite-downwinder van de noord- of zuidpunt terug naar Paal17 op het programma. Wanneer op zaterdagochtend de catamarans en windsurfers vertrokken zijn voor hun Rondje om het eiland zal er een Freeride show worden gegeven door een aantal pro's waaronder Pijls gevolgd door een Freeride contest waarin de (amateur)deelnemers door de pro's beoordeeld zullen worden op hun kunsten en het entertainmentgehalte van hun show.

Pijls: "Het format van de Freeride is eigenlijk heel simpel de kitesurfer die de beste show neer zet in een bepaalde tijd wint. Wij zullen als pro's een oordeel geven maar ook het publiek kan stemmen."


WAVES 2019
Woensdag 19 t/m zondag 23 juni 2019. Met o.a.
SPORT: IFCA Grand Prix Foil Windsurfen, Ronde om Texel, Downwinder & freeride kitesurfen.
MUSIC: Nielson, Wulf, RONDÉ, La Pegatina, Jeangu Macrooy, The Dirty Daddies, EUT, Splendid, Rilan & The Bombardiers, Kita Menari en anderen.
MORE: Surf-, kiteclinics, beachyoga en meer.

Meer informatie en kaarten voor WAVES surf naar www.wavesfestival.nl