OOSTEREND - Er wordt hard geoefend door de 230 toneelspelers die op 25 en 26 juli het voetbalveld van S.V Oosterend omtoveren tot een groot openluchttheater. Het dorp viert dan Oosterend Present, een meerdaags dorpsfeest waar iedereen welkom is. Het toneelstuk, waar het halve dorp aan meedoet, is een van de vaste onderdelen van dit vijfjaarlijkse feest.

"Het is niet makkelijk om ruim 200 man aan te sturen op een voetbalveld", vertelt regisseur Aya During. "Maar we proberen zo duidelijk mogelijk te maken wat de mensen moeten doen.

"De komende zaterdagavonden wordt er gerepeteerd. De toneelspelers zijn verdeeld in grote groepen. "Wij zijn de Strenders", vertelt een van de deelnemers. "Ik speel een gewone burgervrouw, we zitten in het dorp wat te spinnen. Ja, tot het vechten wordt", vult een ander aan.

"Het gaat over de beginjaren van de Tachtigjarige Oorlog hier bij Oosterend en ook een beetje bij Den Burg", zegt During, "Niet de hele, dat zou te lang duren." Zonder al te veel te verklappen is het duidelijk dat de watergeuzen op de vuist gaan met de Spanjaarden. De spelers gaan daarbij goed op in hun rol. "Dit heb ik altijd al willen doen", zegt een man, terwijl hij zijn voet bovenop zijn 'overwonnen' tegenspeler zet.

Traditie
"Oosterend Present is begonnen in 1959", vertelt een speelster langs de kant van het veld. "Het is een mooie traditie. Ik heb altijd buiten het dorp op een boerderij gewoond. Sinds kort woon ik hier en je spreekt meteen met iedereen. De saamhorigheid is prachtig."

De organisatie hoopt dat er zoveel mogelijk Texelaars en toeristen naar het stuk komen kijken. "Het is echt heel bijzonder", vertelt regisseur During. "Kom vooral gewoon kijken. We hebben een enorme tribune en de kaartjes zijn al te reserveren bij de VVV."