TEXEL - Parfumeur Frank Bloem deelt de geheimen van ambergrijs met de bezoekers van Ecomare op donderdag 26 oktober. Om 12 uur zal hij vertellen over deze kostbare stof die door potvissen in hun darmen wordt geproduceerd. Er is echt en synthetisch ambergrijs en tinctuur te zien en te ruiken.

Kostbaar

Nadat twee Spaanse jongens een flinke klomp ambergrijs op het strand van Mallorca vonden eind september, was de stof weer even overal in het nieuws. Er zijn ook niet veel vergelijkbare materialen die zo’n hoge waarde hebben en gewoon op het strand kunnen liggen. Frank Bloem zal zijn toehoorders vertellen hoe ze ambergrijs kunnen herkennen, maar de kans dat iemand een brok in Nederland op het strand aantreft is wel heel klein. Het is in elk geval tot nu toe nooit voorgekomen.

Lichaamseigen stof

Ambergrijs is een vetachtige substantie die in de darm van potvissen wordt afgezet tegen scherpe voorwerpen zoals inktvisbekjes. Het dient om de ingewanden te beschermen tegen beschadigingen van die scherpe voorwerpen. Het is dus geen poep, maar een lichaamseigen stof van de walvis. Ambergrijs is zo gewild omdat het een heel goede geurdrager is. Dankzij ambergrijs blijft de geur van dure parfums zo lang hangen. Omdat ambergrijs een zeldzame stof is, is de prijs ervan enorm hoog.

Walviszaal

De demonstratie van Bloem vindt plaats in de Walviszaal. Daar is ook een vitrine gewijd aan ambergrijs, omdat in de potvis waarvan het skelet in de Walviszaal hangt, 83 kilo van deze bijzondere stof is gevonden. Een toepasselijke plek voor de ambergrijs-demonstratie!