Onbewolkt19.5 ℃

Stichting KopGroep Bibliotheken in Den Helder

Stichting KopGroep Bibliotheken


In 2016 opende de nieuwe bibliotheek haar deuren: School 7, een bibliotheek die een jaar later al beloond zou worden als ‘Beste bibliotheek van Nederland’. Op 28 augustus 2018 ontving School 7 de 'Public Library of the Year Award 2018' op de IFLA global conference in Kuala Lumpur.

De bibliotheek is gevestigd in een oud schoolgebouw uit 1904 en ligt vlakbij de haven. Het is de springplank tussen het stadscentrum en Willemsoord, het voormalige scheepsdok van de Koninklijke Marine. De voltooiing van School 7 is een belangrijke stap in de grote stadsvernieuwing die momenteel in Den Helder wordt gerealiseerd. School 7 is de thuisbasis van KopGroep Bibliotheken, dit is een organisatie met 18 bibliotheken. Bovendien zijn in het gebouw de Historische Vereniging en het Instituut voor Volwassenenonderwijs gevestigd, wat een mooie samenwerking oplevert. School 7 is een echte ‘derde plek’: je kunt er werken, de krant lezen, lessen volgen of activiteiten bijwonen. U kunt zelfs trouwen in de karakteristieke theaterzaal.

De bibliotheek is intiem vormgegeven: er zijn veel zit- en werkplekken tussen de boeken. Binnen en buiten lopen prachtig in elkaar over en trekken de buitenwereld naar binnen. Bij de renovatie is het monumentale schoolgebouw grotendeels intact gelaten. Er moesten echter enkele grote ingrepen gebeuren. De vloeren van de oude klaslokalen zijn verwijderd, waardoor er van binnenuit zicht is op de houten koepel. Bovendien is een hoek van de oude buitenmuur opengebroken om een ​​nieuwe entree te creëren. De gigantische trap, die tevens als tribune kan fungeren, vormt het hart van het gebouw. De oude structuur van klaslokalen, gangen en toiletten is intact gelaten. Wat ooit fungeerde als toiletten is nu omgetoverd tot kleine leeshoekjes voor kinderen of plekken om te studeren. De uitgebreide boekencollectie is te vinden in het nieuwe gedeelte van het gebouw. Het nieuwe en het oude gedeelte van het gebouw zijn met meerdere trappen en bruggen met elkaar verbonden, waardoor er een duidelijk onderscheid ontstaat als je van het ene in het andere gedeelte loopt.

Bij de realisatie van het nieuwe gebouw zijn het karakter en de sfeer van de oude school gerespecteerd. Veel inwoners van Den Helder bezochten deze school toen ze jong waren, waardoor het een plek vol herinneringen was. Dit is ook de reden dat het gebouw zijn oude naam heeft behouden en nog steeds School 7 heet. De nieuwe bibliotheek van Den Helder fungeert als ‘huiskamer’ voor de gemeenschap. Jongeren komen studeren en nieuwe Nederlanders komen de taal oefenen. Enthousiaste vrijwilligers leren kinderen kleine robotjes programmeren of een spel ontwerpen. Er zijn veel verhaalevenementen en schrijvers komen vertellen over hun nieuwe boeken. Mensen drinken koffie, lezen een tijdschrift of ontmoeten elkaar om bij te praten in het gezellige Leescafé. Het Instituut voor Volwasseneneducatie geeft taalcursussen en de Historische Vereniging geeft de inwoners van Den Helder informatie over hun lokale geschiedenis.

Foto's van Stichting KopGroep Bibliotheken

Stichting KopGroep Bibliotheken image 1
Stichting KopGroep Bibliotheken image 2
Stichting KopGroep Bibliotheken image 3
Stichting KopGroep Bibliotheken image 4
Stichting KopGroep Bibliotheken image 5
Stichting KopGroep Bibliotheken image 6

Zoek een bedrijf op Texel:

Adres
Keizersgracht 94
1781 BB  Den Helder
Telefoon
0223-623434
Beoordelingen
5
4
3
2
1
5.0

1 Reviews


Op dit moment is er nog geen review. Wees de eerste die een review schrijft.

Geef je beoordeling over Stichting KopGroep Bibliotheken. Dit kan door het geven van een cijfer of door het schrijven een review. Let op: Je recensie wordt openbaar gepubliceerd op internet.

Eerste indruk
Service
Prijs / Kwaliteit

logo
|Nieuws | Sport | Evenementen

CONTACT

Hoofdvestiging:
van Benthuizenlaan 1
1701 BZ Heerhugowaard

Social media
Nieuwsbrief aanmelden

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en krijg wekelijks een samenvatting van alle gebeurtenissen uit jouw regio.

Aanmelden

Online dagbladen

map