TEXEL - Tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe surft het Europees Kampioenschap (RS:X) in Mallorca met de wereldberoemde panda van het Wereld Natuur Fonds op zijn zeil. Naast de panda heeft ook de WWF-slogan: 'Be one with nature' een prominente plek op het zeil van de Texelaar. Als wereldwijde oceanenambassadeur gaat Van Rijsselberghe zich samen met WWF inzetten voor het leven in zee. Dat maakten de surfer en de internationale natuurorganisatie bekend voorafgaand aan het EK.

Dorian van Rijsselberghe: "Als maatschappij moeten we nadenken over hoe we de wereld achterlaten voor de volgende generaties. Als topsporter kom ik voor mijn trainingen en wedstrijden op de mooiste locaties over de hele wereld. Ik wil dat mijn kinderen later ook van deze prachtige wereld kunnen genieten. Dat ik mijn bekendheid daarvoor kan en mag inzetten is fantastisch.

Stephanie Verbeek, hoofd van het Oceanenprogramma van WWF: "De gevolgen van de plasticvervuiling zijn overal ter wereld zichtbaar en het leven in zee wordt steeds meer bedreigd. Bewustwording en publieke druk zijn cruciaal om het tij te keren. Met Dorian als Oceanenambassadeur kunnen we wereldwijd nog meer bereiken.

Van Rijsselberghe vervolgt: "Op die plank moet ik meer dan waar ook one with nature zijn om te kunnen presteren. Sinds 2014 verzet ik me openlijk tegen wegwerpplastic, maar alleen roepen wat we niet moeten doen is voor mij onvoldoende. Ik wil juist ook graag aandacht vragen voor andere initiatieven. Zoals natuurherstel op bijvoorbeeld de Noordzee maar ook meer beschermde zeegebieden en aandacht voor de bedreigde soorten die in de zee leven.

Plastic ook in Palma groot probleem
Van Rijsselberghe: "We hebben bewust gekozen om voor het eerst hier in Palma de Mallorca te varen met WWF in het zeil. Het plastic is hier een groot probleem terwijl veel mensen dat niet weten. De ingesloten ligging van de Middellandse Zee in combinatie met een hoeveelheid plastic vergelijkbaar met zo'n 66.000 volle vuilniswagen per jaar die in de Middellandse Zee belandt, zorgen ervoor dat plastic zich hier ophoopt. Het zijn niet alleen de lokale mensen maar juist ook wij, de toeristen die het gebied bezoeken. Ik schrok toen ik hoorde dat het zwerfvuil met 40 procent toeneemt door de toeristen. Dat kan toch niet de bedoeling zijn, we zijn hier te gast.

Europees Kampioenschap geen piekevenement
Het Europees Kampioenschap van 7 t/m 13 april is voor Van Rijsselberghe geen piekevenement dit jaar. "Ik moet het zien als een stap in mijn opbouw, want het WK in september is waar het dit jaar allemaal om draait." Aldus Van Rijsselberghe in zijn eigen blog. Op het WK in september gaat de selectiestrijd om een Olympisch ticket verder tussen Van Rijsselberghe en trainingspartner Badloe.

WAVES Het komende jaar gaan de windsurfer en de natuurorganisatie op verschillende momenten gezamenlijk aandacht vragen voor schone zeeën, zoals op het allereerste watersport- en muziekfestival WAVES op Texel in juni. Dit is een initiatief van Van Rijsselberghe.