TEXEL - Met verslagenheid is binnen de autocrosswereld (en daarbuiten) gereageerd op het overlijden van de 22-jarige autocoureur Laurens Slik. Gisteravond verongelukte het Texelse autocrosstalent. De afgelopen jaren won hij diverse kampioenschappen. "Het nieuws van zijn overlijden is niet alleen voor de autocrosswereld, maar ook voor half Texel een grote schok", zegt voorzitter Menno Koorn van MAB-Club Texel.


Eerst maar een vooroordeel uit de weg helpen: dat Laurens autocrosser was, betekent niet automatisch dat hij te hard heeft gereden. "Je weet natuurlijk niet wat er is gebeurd, maar hij stond zeker niet bekend als een wildebras", zegt Menno Koorn. "Het was een hele relaxte gozer en maakte zich niet gauw druk. Als mensen een auto door een bos horen racen, denken ze al gauw dat het een van de autocrossers was. Maar dat slaat natuurlijk nergens op."

Enorme indruk
Dan de jongen zelf. Zonder uitzondering maakt zijn dood een enorme indruk. Koorn: "Laurens was als autocrosser altijd op de baan. En hij was heel talentvol, won vele wedstrijden. Maar bovenal was zijn vader Rob altijd in de buurt. Waar je Laurens zag, was zijn vader. Rob was bekend, omdat hij een loodgietersbedrijf heeft waar Laurens ook werkte, maar ook omdat hij vroeger veel autocrosste. Hij vond het natuurlijk prachtig dat zijn zoon zijn passie had overgenomen. Ze gingen dan ook met zijn tweeën alle wedstrijden af. Ik kan en wil me niet indenken hoe het voor Rob moet voelen om je kind te verliezen. Het is echt verschrikkelijk. Door het coronavirus leven we al in een rare wereld en dan komt dit er nog bij. Waardeloos."

Ook andere clubs leven mee."Wat een groot verlies voor de familie, vrienden en de sport", schrijft autosportwebsite RaRaRacing.nl. De Noordelijke Autocross Club, die wedstrijden in Friesland houdt, omschrijft Laurens als 'altijd vriendelijk en goedlachs'. De club wenst de familie sterkte. AutoSport Groningen kan het verschrikkelijke nieuws niet geloven. "Dit alles doet ons enorm pijn en verdriet. Familie en vrienden: veel sterkte toegewenst. Kop d'r veur!"

Autocrossfan Sjouke schrijft op Facebook kapot te zijn van het overlijden van Laurens. "Ik kan het nog steeds niet geloven maar het is helaas echt zo", zo schrijft hij. "Laurens is zo'n sympathieke en lieve jongen die anderen altijd graag helpt. Hij genoot van het racen in de Vrije Standaard Klasse, bijna elk jaar kwam hij met een nieuw concept aan de start en het ging steeds beter. In 2018 en 2019 won hij zelfs meerdere prijzen en kampioenschappen. Ik ben er enorm kapot van en ga Laurens ontzettend missen. Als persoon maar ook als rijder in de Vrije Standaard Klasse. Laurens is een prachtpersoon en ik zal hem nooit vergeten."

De Texelse autocrossers hebben het plan om iets speciaals te doen op de uitvaart van Laurens. "Maar wat, weten we nog niet", zegt Menno Koorn. "En alleen als de familie het wil."