TEXEL - De eerste editie van de 'WAVES Invitational Grand Prix' is gewonnen door de Fransman Thomas Goyard. Goyard was gemeten over 11 verschillende races, met afstand de beste foiling windsurfer. Ook de laatste marathon van bijna 100 km rond Texel schreef Goyard op zijn naam. Thuisfavoriet Van Rijsselberghe kwam als derde rond en eindigt overal op een vierde plaats. Kiran Badloe, beste Nederlander tot dat moment, viel uit met materiaal pech.

WAVES Invitational Grand Prix Texel

Voor deze Grand Prix heeft Olympisch Kampioen Dorian van Rijsselberghe de beste foiling windsurfers van de wereld uitgenodigd voor zijn eigen Surf en Music Festival. Hiermee wil de Texelaar aan de wereld te laten zien dat foiling windsurfen een spectaculaire toekomst heeft en in die vorm ook thuishoort op de olympische spelen vanaf 2024.

Een prachtig rondje

Van Rijsselberghe stond, vlak na de finish, tussen de duizenden mensen op het strand bij Paal 17 de festivalspeaker te woord. Vermoeid en met gele sunblock over z'n hele gezicht gesmeerd gaf de olympisch kampioen een korte toelichting op zijn race. "Thomas (Goyard red.) en Kiran (Badloe red.) hadden een perfect start. Ik was er een beetje achteraan aan het harken. Maar ik deed een beetje rustig aan en ging mijn eigen gang. Onderweg moest ik ook nog even stoppen om mijn zeil beter te trimmen. Ik ben helemaal lekker rondgekomen, niet veel gevallen. Kortom het was een prachtig rondje."

De WAVES festivaldirecteur en deelnemer vervolgt: "Thomas was de terechte winnaar. De broers Thomas en Nicolas Goyard hebben beide wel een stukje snelheid voor op ons. Dus het is een beetje achter de feiten aanvaren."

De eerste Franse winnaar en Badloe viel uit

Thomas Goyard en zijn broer Nicolas waren de hele week al oppermachtig. Beste Nederlander was Kiran Badloe. Maar Badloe had pech in de afsluitende windsurfmarathon rond het eiland. Hij raakte de grond en moest de race verlaten met materiaalpech.

Goyard werd dus de winnaar van de Ronde om Texel als windsurfer en won ook het hele evenement. De Fransman zei: "Ik ben super blij met mijn overwinning. Het is mijn eerste keer op Texel. Dorian heeft me uitgenodigd. Hij vertelde me dat hij een foiling windsurfevenement organiseert op Texel. Het winnen van deze lange afstandswedstrijd is nieuw voor mij. Ik ben het niet gewend. Dit waren natuurlijk fantastische omstandigheden maar ook heel uitdagend. De wind was superlicht en draaide de hele tijd. En dan het ondiepe water. Pheww. Al met al, dit is geweldig. Met veel mensen, met catamarans die ook racen, met muziek en optredens. Zoals een festival hoort te zijn."

"Ik foil al drie jaar en heb net de laatste wereldbeker gewonnen de PWA Costa Brava. Op dit moment leid ik in de ranglijst, maar we hebben nog veel races dit jaar. Ik combineer, net als Dorian en Kiran, ook de twee verschillende disciplines; RSX olympisch surfen en het foiling windsurfen. Ik ben het volledig met Dorian eens dat we met foilen betere competitie krijgen. Minder wachten in lichte omstandigheden, betere show. Hiermee kunnen we de sport fris houden."

"Dorian: niet voor niets dubbel olympisch kampioen"

"Wij zitten in de wereld van topcompetitie. We zijn allemaal speciaal. We kwamen allemaal via de clubs, naar regionaal niveau, naar nationaal naar internationaal. Dorian is een van hen, ik ben een van hen, 1 op 100. Maar hij is een echte kampioen, hij is super bescheiden. Hij is een voorbeeld voor veel kinderen en zelfs volwassenen. Hij laat zien dat hij dingen leuk maakt. Je zou kunnen denken, dit is teveel ... maar uiteindelijk heeft hij gelijk, weet je. We moeten blijven genieten van onze sport. Concurreren op het hoogste niveau is super intens. Anders ontploffen we. Hij is dubbel olympisch kampioen, niet voor niets."


EINDUITSLAG WAVES Invitational Grand Prix 2019

1. Thomas Goyard – FRA – 16 punten

2. Nicolas Goyard – FRA – 20.5 punten

3. Antonio Cozzolino – NZL – 51 punten

4. Dorian van Rijsselberghe – NED – 53 punten

5. Kiran Badloe – NED – 57 punten

6. Sil Hoekstra – NED – 57 punten

7. Casper Bouman – NED – 69 punten

8. Luuc van Opzeeland – NED – 73 punten

9. Adri Keet – NED – 88 punten

10. Aaron Mc Intosh – NZL – 97 punten

11. Ingmard Daldorf – NED - 102 punten

12. Adriaan van Rijsselberghe – NED – 118 punten

13. Bas Mulder – NED - 138 punten

14. Vincent Janssen – NED – 142 punten

15. Jacob Kooij – NED – 144 punten

16. Aart-Jan van Zadelhoff – NED - 158 punten

17. Dennis Littel – NED - 167 punten