KERPEN - Zijn winst tijdens de eerste ronde van de Winter Cup van organisator Chrono is wat Jordy Westerlaken betreft slechts de prelude op wat komend gaat. De negentienjarige karter uit Den Burg hoopt dit seizoen beslag te leggen op de titel in de Senioren-klasse van het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Zijn succesvolle optreden op het circuit van Kerpen van zondag was alvast een goede indicatie voor de rest van het seizoen.

“Ik was blij met de regen”, blikte Jordy terug op het kletsnatte weekeinde op de Duitse piste. “Dan ben ik altijd goed in Kerpen. Het is sowieso mijn favoriete omstandigheid. Ik kan dan wat meer spelen met mijn lengte, kan wat meer hangen in de bochten. Dat helpt.”

De winst was goed voor zijn zelfvertrouwen en dat was mooi meegenomen, want komend seizoen moet het eindelijk gaan gebeuren: kampioen worden bij de Rotax Max Senioren in het Nederlands kampioenschap. “Vorig jaar was ik zesde, in 2017 vierde. Ik wil nu sowieso het podium halen, maar het wordt ook wel een beetje tijd om kampioen te worden.”

Dat Jordy is gaan karten was min of meer logisch. In eerste instantie ging de rijder van MdB Motorsport altijd met zijn vader en broer Nick mee. Maar op een gegeven moment wilde de Texelaar het ook graag zelf proberen. “Ik was een jaar of tien, elf toen ik voor het eerst in een viertakt op Texel reed. Toen ik veertien was ben ik in de RK1-klasse gaan rijden, daarna in de Rotax Max Senioren-klasse. De overstap van viertakt naar tweetakt was wel pittig vanwege de hogere snelheid en de betere concurrentie, maar het gaat goed.”

Inmiddels is de snelste man van de Waddeneilanden al een aantal jaren actief als wedstrijdrijder. Sinds zijn eerste wedstrijd doet hij dat samen met zijn vader, die zijn vaste monteur is. Wat Jordy betreft verandert dat nooit. “Voor ons is een wedstrijd een soort vader-zoon-uitje. Ik ben er bovendien een voorstander van dat mijn vader mijn monteur is. Ik kan tegen hem heel makkelijk zeggen wat er niet goed is aan de kart. Daar zit weinig spanning tussen.”

Westerlaken senior wil het bovendien maar al te graag goed doen voor zijn zoon. “Hij kan wel snel zijn, maar motorisch en qua afstelling moet het wel goed voor elkaar zijn”, zei hij. “Dat is wel een dingetje voor mij. Ik heb er net zoveel stress van als hij. Misschien nog wel meer. Maar ik vind het hartstikke leuk om te doen. Je zit samen drie, vier dagen in de camper. Je krijgt een heel nauwe band met elkaar.”

De start van het nieuwe seizoen kon alvast niet beter met de overwinning in de eerste Winter Cup-wedstrijd. Nu nog de eindzege tijdens de tweede en laatste ronde in Berghem op 10 februari en Jordy lijkt helemaal klaar voor het NK. “Nu deze lijn doortrekken en dan moet het goed komen!”

Jordy Westerlaken wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door CVI Klimaatbeheersing.