VENRAY - Met een grote lach stapte Mika Vos in Venray van het podium tijdens de jaarlijkse kampioenenhuldiging. De zeventienjarige karter uit Texel had zojuist de kampioensbokaal uitgereikt gekregen voor zijn titel in de Rookie4Shift-klasse. Komend seizoen hoopt hij minimaal net zo succesvol te zijn bij zijn nieuwe team VV Racing waar hij samen met zijn broers Senne en Rinse en Bas Verdoold gaat rijden in de GK4 Kart Series.

Dat er bij het nieuwe team hard voor de rijders zal worden gewerkt, spreekt eigenlijk wel vanzelf. Het team is van de vaders van de vier rijders. Als vrienden deden Rob Vos en Edward Verdoold al alles samen op het circuit. Daarom besloten zij om het in 2020 nog serieuzer aan te pakken. Onder de naam VV Racing gaan zij met hun zoons uitkomen in de GK4 Kart Series.

Ze weten dus precies wat voor rijders ze in hun eerste seizoen in huis hebben. En dat zijn coureurs die in het NK viertakt alvast succesvol waren. Zo werd Mika kampioen in de dit jaar nieuwe Rookie4Shift schakelklasse. Komend seizoen gaat hij evenwel terug naar rijden in een automaat.

Dat gaat hij doen in de IAME X30 Senior-klasse. “Dat is een iets andere rijstijl dan in een schakelkart”, zegt Mika. “Je hebt iets minder trekkracht, iets minder topsnelheid, dus ik zal nog vloeiender de bocht door moeten komen. Ik heb dit jaar in ieder geval veel dingen geleerd, zoals koel blijven als het fout gaat en concentreren op wat je aan het doen bent.”

Zijn één jaar jongere broertje Senne werd vierde in het Rookie4Shift-kampioenschap en stapt nu ook over naar de IAME X30 Senior-klasse. “Het wordt wel even aan de nieuwe kart wennen. Ik ga proberen goed mijn best te doen en dan kijken hoever ik kom. Het is een mooie sportieve uitdaging. Ik heb er dan ook heel veel zin in.”

Bas (11) gaat net zoals Rinse – die dit seizoen op de zesde plaats eindigde in de Honda Cadet-klasse – één klasse lager rijden, in de IAME X30 Junior-klasse. Hoewel hij nog heel jong is, blikt hij met vertrouwen vooruit. Hij werd het afgelopen seizoen in het NK viertakt derde in het Parolin Rocky-kampioenschap. Al had dat ook best twee plaatsen hoger had kunnen zijn, beseft hij. “Ik stond tot de laatste race van het kampioenschap nog op de eerste plaats. Maar derde is ook nog goed.”

Hij heeft nog niet getest in de nieuwe kart. Dat gaat op korte termijn gebeuren. “Ik heb zelf een Rotax Max Minimax-kart, dat is een beetje vergelijkbaar. Ik ben dus wel wat gewend. We gaan gewoon heel veel trainen. Dan komt het wel goed!”

Ook de vaders van de rijders kijken uit naar het nieuwe seizoen. “We wilden op onszelf staan. We denken dat we dat als vrienden onder elkaar en met de juiste begeleiding net zover kunnen komen als een profteam”, zegt Edward. “Door de combinatie van gezelligheid en een strakke organisatie kunnen de jongens straks goede prestaties leveren.” Rob: “Omdat we tweetakt gaan rijden, hebben we meteen een flinke uitdaging. Het is sneller en professioneler.”

VV Racing gaat op chassis’ van Praga kart rijden. Om de zaken zo goed mogelijk te kunnen aanpakken en korte lijnen met de fabriek te hebben, is het team dealer van het merk geworden. Bovendien staat voormalig karter Thijs van den Heuvel als monteur voor drie dagen per week op de loonlijst. Edward: “Het gaat ons erom de jeugd, de toekomst, verder te brengen. Eerst doen we dat nog voor onze eigen zoons, maar vanaf 2021 waarschijnlijk ook voor andere rijders.”

Het gaat bij VV Racing niet om rijden met een groot budget. Het talent van de rijder en de begeleiding in het team moeten voor topresultaten gaan zorgen. Om die stelling te onderstrepen, voeren ze bij het Noord-Hollandse team de slogan ‘Improve your speed’. Rob: “Door talent kun je verder komen.”

De broertjes Vos worden in hun raceactiviteiten ondersteund door Hotel De Pelikaan op Texel.