GENK - Het was zijn eerste en enige wedstrijd in de GK4 Kart Series van dit seizoen, en prompt reed Senne Vos voorin tussen de toppers. De karter uit den Burg (Texel) snelde op het circuit van Genk naar een fraaie derde plaats in de koningsklasse Shifters. Dus deed een goedgeluimde Senne zijn verhaal.


“Ik wilde en wedstrijd meedoen voor de fun en het ging heel erg goed”, zei de fanatieke coureur, uitkomend voor het team van Energy Corse Benelux, over de eerste race van het weekeinde. In de eerste race ben ik mede dankzij ingeklikte bumpers bij concurrenten naar drie gereden. Daar ben ik natuurlijk heel blij mee.”

Want niet alleen had Senne nog niet in dit kampioenschap gereden waardoor hij niet precies op de hoogte was van het niveau van zijn concurrenten, hij had een wat mindere kwalificatie gereden waarin hij als elfde was gefinisht.

Hij had de eerste race dus als elfde moeten starten. “Nee, de kwalificatie ging niet zo goed. Ik reed me een beetje vast achter wat langzamere rijders, dus ik kon geen goed rondje neerzetten. Zo reed ik dus de elfde tijd.”

Na zijn knappe derde plaats in de eerste race mocht Senne in de tweede race als derde starten, maar daarin zat het hem niet mee. Hij verloor enkele plaatsen en finishte uiteindelijk als zevende in zijn Energy Corse-kart. Die positie betekende meteen zijn startplaats voor de derde en laatste race van het weekeinde.

Die leek in eerste instantie niet lekker te lopen. “Ik liep tijdens de race een ingeklikte bumper op (met strafseconden tot gevolg, red.). Ik wist het gelijk. Gelukkig pakte ik daarna nog zeven seconden voorsprong op de nummer vier. In eerste instantie dacht ik dat ik het podium net niet gehaald had, dat mijn voorsprong niet groot genoeg was, maar dat was-ie dus wel. Mooi. Vet. Heel vet.”

De laatste ronde van de GK4 Kart Series betekende het einde van het seizoen voor Senne. Hij reed dit jaar een gevarieerd programma. “Ik heb een aantal wedstrijden in het NK KZ van organisator Chrono Karting gereden. Ook in het DKM (Duits kampioenschap, red.) heb ik een aantal wedstrijden gereden. Verder heb ik nog een wedstrijd gehad in de SuperShifter-klasse van het Benelux-kampioenschap en dan nu in de GK4.”

Senne bezoekt samen met zijn broers Rinse en Mika de circuits in Europa. Ook zij zijn succesvol in de kart. “In de automaat rijdt Mika voor het podium, dat liet hij laatst zien bij de races in Mariembourg. Rinse gaat ook met stappen vooruit. Hij is nog heel jong. We gaan steeds beter met z’n drieën. Heel vet dat we met de familie karten. Ik ben ook heel blij dat dit allemaal kan. Ik bedankt mijn vader ook altijd voor deze kans!”

Dat Senne nu geen wedstrijden meer heeft dit jaar, betekent niet dat hij nu dan maar op zijn lauweren gaat rusten. Daarvoor is hij veel te fanatiek. Samen met teambaas Jesse Smeets blijven ze trainen en de spullen doorontwikkelen. “We blijven elke week rijden, gas geven, trainen, testen. Zo hopen we volgend seizoen supersterk aan de start te staan!”

In de slipstream van Senne, Mika en Rinse kent ook het jongste talent uit Texel een topseizoen: Jordi Broekman werd dit jaar op zijn Energy-kart vice-kampioen in de IAME Benelux Series in de klasse Mini Nationaal. Het is het bewijs dat het team van Energy Corse Benelux, dat geleid wordt door Jesse Smeets zich goed ontwikkelt.

Senne bedankt Jordy Koullen, Joey Hanssen voor de motoren en zijn maat en tevens teamchef Jesse Smeets van wie hij heel veel geleerd heeft. Ook bedankt hij zijn oma (zijn grootste fan) en zijn vader en moeder.