GENK - Na een overwinning in Mariembourg en een tweede plaats in Ostricourt heeft Jordi Broekman ook in de derde ronde van de IAME Series Benelux zijn klasse getoond. De 10-jarige karter uit Den Burg (Texel) won op de kartbaan in Genk op fraaie wijze de finale van de X30 Mini Rookie-klasse en daardoor staat de rijder van Energy Corse Benelux er nog altijd heel goed voor in het klassement. Voor de racefamilie Broekman komt het succes onverwacht.

Jordi weet nog goed hoe hij met karten is begonnen. “Ik heb mijn diploma gehaald bij Kartschool Texel op Circuitpark Karting Texel. Rijderscoach Wouter Kuip heeft mij het karten geleerd. Op mijn zevende verjaardag heb ik een kart gekregen van mijn ouders. Die stond onder een kleed verstopt. Vorig jaar zijn we wedstrijden gaan rijden bij NXT. We hebben toen gelijk een andere kart gekocht en zijn in de Honda Cadet-klasse gaan rijden. Het ging heel goed, ik heb het Rookie-kampioenschap gewonnen en werd vijfde in het kampioenschap overall.”

Na zijn eerste volledige jaar in de Honda Cadet volgde de overstap voor dit seizoen naar het team van Energy Corse Benelux en daarmee ook naar de tweetakt. “Rob Vos was de baas van een kartteam en werd vorig jaar importeur van Energy. Zo zijn we bij Energy Corse Benelux gaan rijden. Eerst in de GK4 Kart Series en later zijn we overgestapt naar de IAME Series Benelux en de IAME Euro Series. De stap van de Cadet naar de Mini vond ik helemaal leuk. Vooral in het begin was het enorm wennen aan de nieuwe kart, de hogere snelheid en het rijden van andere lijnen, maar nu gaat het erg goed.”

Het racen is de familie niet vreemd, want vader Maarten racet Stockcar F1. “Van mijn 14e tot en met mijn 18e heb ik eerst aan motorcross gedaan. Ik rij nu 16 jaar Stockcar, op de dirt track banen van Sint-Maarten, Blauwhuis en Texel, maar ook maken we de oversteek wel naar Engeland tijdens World Final weekenden. Bij grote races komen toch nog zo’n 5.000 tot 6.000 man publiek. Toch probeer ik wel zo veel mogelijk bij het karten van Jordi te zijn. We leren op het circuit steeds meer mensen kennen. In het begin was het wel vreemd, maar het is een leuke sport waarin het hard werken is. Als je kind plezier heeft, is het goed. Toch wil je in je sport altijd het hoogste nastreven. In de winter heb ik Jordi wel voorbereid dat hij dit jaar geen beker zou gaan winnen, maar dat is wel even anders gelopen. Hij heeft tot nu toe in elke race van het Benelux Kampioenschap een beker gewonnen.”

Mooie overwinning in Genk
In Genk onderstreepte Jordi zijn grootse vorm van dit jaar. “De trainingen gingen op zich goed, maar op de racedag had ik in de kwalificatie en de twee heats problemen met de motor, hij haperde.” Het resulteerde in een negende tijd in de kwalificatie. In de heats klom Jordi op naar P3 en P6. “Vlak voor de finale hebben we alles veranderd, de elektronica en de carburateur. Daarna deed de motor het wel goed.”

“In de finale startte ik vanaf de vierde plaats en bij de start kon ik al een plaatsje opschuiven. Na een rondje of 5 à 6 haalde ik de nummer 2 in. Vooraf had mijn team me al goede tips meegegeven. ‘Als je tweede ligt, moet je erachter blijven en dan in de laatste of voorlaatste ronde inhalen’. Ik zag dat zijn achterbanden minder grip kregen en hij begon steeds meer te verdedigen”, zei Jordi over de koploper en het Texelse talent wachtte op zijn kans en voerde de druk op. “Met nog drie bochten te gaan ging hij richting de tribune bij de kantine naar de binnenkant om te verdedigen. Ik bleef op de normale racelijn en haalde hem buitenom in. Daarna lag ik op kop en moest ik goed verdedigen. Ik was heel blij toen ik had gewonnen.”

Het betekende voor Jordi zijn tweede overwinning van het seizoen. Eerder won hij in Mariembourg. “Dat weekend ging het alle dagen goed, met de trainingen, de kwalificatie en de races. Thijs van den Heuvel was in dat weekend mijn monteur. Toen hij zei dat ik pole had, was ik heel blij. In de finale heb ik in de een-na-laatste ronde de eerste positie gepakt en die hield ik tot de finish vast. Ook toen was ik heel blij. Het was mijn eerste overwinning voor Energy Corse Benelux en het team had al lang geen wedstrijden meer gewonnen.”

Het seizoen van de IAME Series Benelux gaat verder in het weekend van 19-21 augustus. Ook dan wordt er gereden op de kartbaan van Genk.

Jordi Broekman wil graag zijn papa en mama bedanken, maar ook Rob Vos, Debby Hanssen en iedereen bij Energy Corse Benelux. Daarnaast bedankt hij Wouter Kuip die hem heeft leren karten en natuurlijk ook zijn sponsoren. Dat zijn hoofdsponsorAB Texel Group en BAS World. Jordi wil hogerop in de sport en ‘geïnteresseerde sponsoren/partijen mogen zich altijd melden.’