EINDHOVEN – Niet alleen was het de eerste keer dat Jordy Westerlaken in de top drie eindigde in de eindstand van het Nederlands kampioenschap Rotax Max Senioren, hij werd nog kampioen ook! De twintigjarige rijder uit Den Burg werd zondag op circuit De Landsard onbereikbaar voor de concurrentie en als vurig gewenst extraatje kreeg hij ook een ticket uitgereikt voor deelname aan de Grand Finals. Tijdens het officieuze WK voor Rotax Max-rijders in Italië komt hij uit namens Team Nederland.

Na de vierde plek in 2017 en de zesde plek van vorig jaar, was hij zondag dan eindelijk de beste in de prestigieuze Senioren-klasse. “Het ererondje met de Nederlandse vlag vond ik wel speciaal. Het was de bekroning op al het werk van de afgelopen vijf jaar”, zei een dolgelukkige Jordy na afloop van de bevrijdende finale. “Eindelijk heeft het zijn vruchten afgeworpen. Constant presteren, dat is het geheim.”

Het jaar begon voor de Texelaar alvast veelbelovend door zijn winst van de Winter Cup, het traditionele winterkampioenschap dat over twee raceweekeindes wordt verreden. “Toen dacht ik: het zit erin dit jaar.” En inderdaad: ook daarna was hij steevast voorin te vinden. Terugblikkend concludeerde Jordy dat de sleutel tot zijn kampioenschap lag in zijn goede prestaties in de zomermaanden.

“Door mijn lengte en gewicht heb ik in de bochten veel grip aan de buitenkant van de kart. In de regen heb ik voordeel van mijn lengte maar op een droge baan kost me dat snelheid. Maar deze zomer bleef ik toch constant goed scoren. Ik reed steeds bij de eerste vijf en vaak zelfs bij de eerste drie.”

Zodoende had hij zodanig veel punten gepakt dat hij tijdens de laatste ronde van het NK in Eindhoven alleen maar ervoor moest zorgen dat hij geen diskwalificatie (DQ) achter zijn naam kreeg om kampioen te worden. “Alleen starten was al genoeg. Ik was niet bang voor een DQ. Die heb ik sowieso nog nooit één gehad. Ik heb tijdens de races vandaag gewoon geen risico genomen.” Zijn tiende plaats in de prefinale en de zevende plaats in de finale waren ruimschoots genoeg om zijn eerste titel te kunnen vieren.

Met zijn optreden in Eindhoven verzekerde Jordy zich bovendien van een ticket voor deelname aan de Grand Finals, die van 19 tot en met 26 oktober worden gehouden op het circuit van Sarno in Italië. Daar is hij één van de 360 rijders uit ruim vijftig landen. Nooit eerder reed hij op die baan. “Maar ik weet dat die een heel lang recht stuk heeft. Met mijn lengte moet ik daar gewoon plat op de kart gaan liggen. Dat kan een tiende of twee schelen.”

Wat hij van het WK moet verwachten, weet Jordy niet precies aangezien het zijn eerste Grand Finals is. “Het zal een bijzondere ervaring worden. De top van de wereld doet daar mee. Ik ben al superblij als ik de finale haal. Dan hoor ik bij de beste 36 van de wereld.”

Wat er in Italië ook gebeurt, zijn seizoen kan niet meer stuk, verzekerde Jordy. “Ik ben supertevreden. En trots op mijn titel!”

Jordy Westerlaken wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door CVI Klimaatbeheersing.