TEXEL - De derde dag van de WAVES Invitational Grand Prix Foil windsurfen op Texel werd gekenmerkt door fantastische omstandigheden. In de ochtend wisten de windsurfers hun point-to-point race af te werken met een tocht vanaf thuisbasis Paal 17 naar Paal 28 en terug. Een afstand van maar liefst 11 km. Na de lunch voeren de windsurfers nog een drietal course races. Met zaterdag alleen de afsluitende landmark race: Round Texel nog te gaan staat de Fransman Nicolas Goyard aan de leiding in het algemeen klassement.

Fransen vermaken zich uitstekend op Texel

Nicolas Goyard kent een goede uitgangspositie voor de overall winst in de WAVES Invitational Grand Prix. Goyard: "Ik sta er goed voor en heb het hier naar mijn zin. De combinatie van overdag lekker varen en daarna een feestje dat zijn we niet gewend als Fransen. Maar het is wel iets waar ik aan kan wennen hoor. De vibe hier is uniek en het niveau, zeker van de topjongens, ligt echt hoog!"

Van Rijsselberghe geniet

"Nee, ik ga niet winnen deze week," zegt Van Rijsselberghe met kleine oogjes tussen de point-to-point race en het middagprogramma in. "Maar uiteindelijk zijn we allemaal winnaars. De zon schijnt, het waait, het is gezellig druk en we mogen doen wat we het liefste doen. Vliegen over het water en na afloop een feestje vieren. Mooier kan toch niet. Dit is de windsurfsport en Texel op zijn mooist. Ik geniet"

Donderdag-, vrijdag- en zaterdagavond staat de tweevoudig Olympisch kampioen regelmatig op- en achter het podium in de grote tent. Van Rijsselberghe: "Het hoort er allemaal bij als festivaldirecteur en ik doe het ook graag. Maar het zijn lange dagen en ook overdag tussen de wedstrijden door proberen we zoveel mogelijk partners het naar de zin te maken."

Landmark Race Round Texel zaterdag sportieve afsluiter

Met alleen de landmark race om dubbele punten nog te gaan is het klassement nog alles behalve beslist. Kiran Badloe op dit moment tweede en beste Nederlander in het klassement moet dan ook nog voor- en achteruit kijken.

Badloe: "Het Rondje heeft altijd wat bijzonders. Ik kom hier nu een aantal jaar en vorig jaar wist ik hem op de foil voor het eerst te winnen. Maar als je pech hebt loop je vast, zeker aan de waddenkant als het water te laag is. Het is zo'n 100 km dus je materiaal heel en je energielevel op niveau houden is ook nog een dingetje."

Strijdt om Nederlandse marathontitel windsurfen

Van Rijsselberghe kijkt glundert naar zijn trainingsmaatje en vult aan: "Mooi he, hij heeft het virus van de Ronde ook te pakken. Het is iets magisch dat moet je ervaren. Vergeet niet dat het ook nog eens om de Nederlandse marathontitel gaat en die ontbreekt nog bij mij."

WAVES SPORT, MUSIC, MORE

WAVES is topsport op het water, zoals de Ronde om Texel en de WAVES Invitational Grand Prix Texel van de toekomstige Olympische 'Foiling windsurf' sport. Maar WAVES is ook livemuziek op het strand, verrijkt met lekker eten, clinics, beach yogalessen en kids-activiteiten.

Op zaterdag 22 juni staan vanaf 15.30 artiesten als Splendid, Janieck, EUT, WULF en Nielson op het programma. De volledige muzikale line-up en overige informatie over WAVES Festival is te vinden op www.wavesfestival.nl