TEXEL - De surf broers Nicolas en Thomas Goyard staan na de eerste dag van de WAVES Invitational Grand Prix Foil windsurfen op Texel respectievelijk eerste en tweede in het algemeen klassement. Kiran Badloe is op de derde plaats de beste Nederlander. Festivaldirecteur Dorian van Rijsselberghe staat twaalfde, door materiaalpech kon hij woensdag twee van de drie wedstrijden niet finishen.


Franse wereldtop op Texel
De gebroeders Goyard, op uitnodiging van Van Rijsselberghe, naar Texel gekomen zijn tevreden na de eerste dag. Nicolas: "Het was vanmorgen even wachten tot de regen weg was en de wind kwam. Toen we vanmiddag het water op konden was het fantastisch."

Thomas vult zijn broer aan: "We hebben lekker gevaren, zijn blij dat we zijn uitgenodigd en alles is hier goed geregeld. Het is pas de eerste dag dus je kan nog niks zeggen over het klassement, de meeste jongens die meedoen hier behoren tot de wereldtop dus het is een sterk veld. Dat in combinatie met het festival was voor ons voldoende om in de auto naar Texel te stappen."


Van Rijsselberghe materiaalpech
Tweevoudig olympisch kampioen Dorian van Rijsselberghe had vooral last van materiaalpech. Van Rijsselberghe: "In de tweede wedstrijd van de dag lag ik gewoon weer netjes steady bij de top drie toen mijn mastvoet afbrak. Dan zit je zeil dus niet meer vast aan je plank. Doorvaren is geen optie en de rescue heeft me teruggebracht naar het strand. Waar het aan ligt weet ik nog niet, het gebeurt zelden maar is onderdeel van het spelletje. Ik noem het dikke pech maar we hebben met zijn allen lekker gevaren. Dat is het belangrijkste.

Voor Van Rijsselberghe, naast deelnemer ook festivaldirecteur, zijn het sowieso drukke dagen. Van Rijsselberghe: "Ja, het zijn lange dagen met de sport aan de ene kant en de muziek aan de andere kant. Maar het mooie van mijn dubbelrol als deelnemer en festivaldirecteur is dat ik kan meepraten over hoe ik het wil zien. En gelukkig hebben we voldoende capabele mensen verzameld zodat ik vervolgens gewoon lekker het water op kan om zelf mee te varen."


WAVES SPORT, MUSIC, MORE
WAVES is topsport op het water, zoals de Ronde om Texel en de WAVES Invitational Grand Prix Texel van de toekomstige Olympische 'Foiling windsurf' sport. Maar WAVES is ook livemuziek op het strand, verrijkt met lekker eten, clinics, beach yogalessen en kids-activiteiten.

Op donderavond 20 juni treden The Dirty Daddies op, op het strand bij Paal 17 en op vrijdag 21 en zaterdag 22 juni staan vanaf 15.30 artiesten als Nielson, WULF, Rondé, Splendid en de Spaanse feestband La Pegatina op het programma.

De volledige muzikale line-up en overige informatie over WAVES Festival is te vinden op www.wavesfestival.nl


WAVES INVITATIONAL GRAND PRIX TEXEL
Aan de WAVES Invitational Grand Prix Texel doen 16 windsurfers uit binnen- en buitenland mee. Alle zijn op uitnodiging van Van Rijsselberghe naar Texel gekomen om de degens te kruisen. Er wordt in de hopelijk toekomstige olympische foil discipline gevaren, waarin er met de plank over, in plaats van in, het water gevlogen. Het format bestaat uit een aantal onderdelen:
5 x classic course racing: up- down baan. 2 x point to point race 1 x sprint race 1 x time trial 1 x landmark race.
Als landmark race wordt op zaterdag 22 juni de Ronde om Texel gevaren, tevens het Open Nederlands Kampioenschap Windsurfen. Voor de andere onderdelen geldt dat de wedstrijdleiding per dag bekijkt welk onderdeel gezien het weertype het best gevaren kan worden. De winnaar zal zaterdagavond tijdens het WAVES Festival in de grote tent gehuldigd worden.


Resultaten Invitational Grand Prix Foil windsurfen na dag 1
1. Nicolas Goyard – FRA – 7.5 punten
2. Thomas Goyard – FRA – 8 punten
3. Kiran Badloe – NED – 8 punten
4. Luuc van Opzeeland – NED – 12 punten
5. Casper Bouman – NED – 15 punten
6. Antonio Cozzolino – NZL – 19 punten
7. Sil Hoekstra – NED – 20 punten
8. Ingmar Daldorf – NED – 28 punten
9. Aaron McIntosh – NZL – 30 punten
10. Adriaan van Rijsselberghe – NED – 32 punten
11. Adri Keet – NED – 35 punten
12. Dorian van Rijsselberghe – NED – 37 punten
13. Dennis Littel – NED – 40 punten
14. Jacob Kooij – NED – 41 punten
15. Bas Mulder – NED – 43 punten
16. Vincent Jansen – NED – 45 punten