HULST - Denise Betsema heeft zondag de wereldbekerwedstrijd in het Zeeuwse Hulst gewonnen. De Texelse veldrijdster wist na een lange solo favoriete Lucinda Brand achter zich te houden.

'Het voelde als thuis, de dijkjes, de wind en ook wel de kou', vertelde de 27-jarige Betsema na afloop voor de camera van de NOS. 'Dit was echt genieten.' Betsema kan Brand niet meer van de eindzege in de wereldbeker afhouden, maar wilde in Hulst nog wel even laten zien waartoe ze in staat is, ook met het oog op het naderende WK.

De Texelse bepaalde het tempo door er al in de openingsronde vandoor te gaan. Ze werd in eerste instantie gevolgd door huidig wereldkampioene Ceylin del Carmen Alvarado, Annemarie Worst en de Hongaarse Kata Blanka Vass die later gezelschap kregen van de dit seizoen oppermachtige Brand.

In de tweede ronde verhoogde Betsema het tempo nog eens en zou ze de voorsprong nooit meer uit handen geven. Met overmacht wist ze de race in Hulst te winnen waar Brand pas op een ruime minuut achterstand tweede werd voor Alvarado.

Door de zege pakt Denise Betsema de tweede plaats in het klassement om de wereldbeker achter Lucinda Brand die niet meer in te halen is. Op 24 januari is de laatste wereldbekerwedstrijd in het Belgische Overijse. Een week later wordt in Oostende het WK verreden.