ANTWERPEN - Denise Betsema heeft een einde gemaakt aan de hegemonie van Lucinda Brand door op overtuigende wijze de Scheldecross Antwerpen te winnen. De Texelse veldrijdster plaatste een venijnige demarrage en werd niet meer achterhaald door haar landgenoten Brand en Annemarie Worst die het Nederlandse podium compleet maakten.


Waar in het begin van het seizoen Ceylin del Carmen Alvarado de te kloppen vrouw was daar was het de laatste weken Brand die de zeges aaneen reed. Zij was dan ook favoriete in Antwerpen zeker nadat Alvarado ver werd terug geworpen na mechanische problemen. Hierna was het al snel duidelijk dat de kopgroep met Betsema, Brand, Worst en Yara Kastelijn om de zege zouden rijden.

De 27-jarige Betsema stond de laatste zes wedstrijden op het podium, doch wilde nu wel eens op het hoogste schavot. Ze plaatste een demarrage die voor Kastelijn teveel was en Brand en Worst op tien seconden reed. In de slotronde probeerde Brand nog wel de oversteek te maken, maar de Texelse bleef geconcentreerd, maakte geen foutjes en ging zegevierend over de streep.

Bij de heren ging de winst naar Mathieu van der Poel die de Belg Eli Iserbyt en de Brit Tom Pidcock achter zich hield. Zondag rijden de vrouwen en heren een Superprestigerit in Gavere (België).