TEXEL - In een gezapige derby heeft De Koog zondag afgerekend met ZDH. Aan de Boodtlaan werd het 1-0 voor 'de blauwe trein'. Met name in de eerste helft had de thuisploeg vaker kunnen scoren.

Van onze verslaggever Job Schepers namens de Texelse Courant.

De Koog begon furieus aan de wedstrijd en had al na een kwartier op twee of drie nul kunnen staan. Met onder meer een bal vlak naast en een bal die van de lijn werd gehaald, mocht ZDH niet mopperen dat het ongeschonden de openingsfase doorkwam. De Kogers waren de complete eerste helft de bovenliggende partij en keeper Ed Witte had niet meer te doen dan terugspeelballen van zijn eigen team.

Het betekent niet dat De Koog goed voetbalde, het publiek aan de zijlijn kreeg het allesbehalve warm van het vertoonde spel van beide teams. De Koger supporters waren blij dat ze in de rust even de kantine konden opzoeken om warm te worden.

De tweede helft was zowaar nog slechter dan de eerste. Dit keer mocht De Koog blij zijn dat het niet tegen een achterstand opliep. Fris uit de de kleedkamer kwamen ze goed weg bij een aanval van ZDH. Het was direct de enige grote kans van ZDH in de wedstrijd. De Zwaluwen mochten blij zijn dat ze nog met elf man stonden. Tom Bijl ontsnapte aan rood nadat hij zijn middelvinger opstak naar de lijnrechter die hem terecht terugvlagde voor buitenspel. Overigens maakten lijnrechter Aan Eelman en Bijl het al snel na het incident weer goed.

Halverwege de tweede helft kwam De Koog dan toch op een verdiende voorsprong. Een voorzet werd prachtig binnengewerkt door Marlon Zijm die hiermee matchwinner werd. De Koog kreeg nog wat kleine kansjes en werd drie keer teruggefloten voor buitenspel. De meningen over het wel of niet van buitenspel bleven ook na de wedstrijd een twistpunt in de kantine. Zoals het een derby betaamt was de sfeer tussen beide ploegen na afloop opperbest. Beide trainers spraken over een verdiende uitslag.

Na de wedstrijd liet ZDH-trainer Marcel Boone nog weten dat hij bezig is aan zijn laatste seizoen bij ZDH. "Ik heb het de jongens voor de wedstrijd verteld." Met ZDH promoveerde hij in 2016 naar de vierde klasse, waar ZDH vorig jaar keurig in bleef. Dit jaar vecht de ploeg uit Den Hoorn zoals het nu lijkt opnieuw tegen degradatie. Boone zal er alles aan doen om zijn club ook dit jaar in de vierde klasse te houden, zodat hij met opgeheven hoofd kan vertrekken.