DE KOOG - Een grijze zeehond van ruim een jaar oud, verstrikt in een groot stuk visnet, is zaterdag opgevangen vanaf De Razende Bol. In een gezamenlijke actie van hulpstrandvonder Hans Eelman, Ecomare en de KNRM werd het dier gevangen en bevrijd van het visnet. Omdat het touw een flinke wond had gemaakt in haar nek, is zij vervolgens meegenomen naar Ecomare.


Klaas Eelman vond de onfortuinlijke zeehond tijdens zijn ronde op de Razende Bol. Omdat het hem niet lukte het net te verwijderen, belde hij Ecomare. Gelukkig was de KNRM meteen bereid om te helpen. Met een speciaal vangnet, een opvangkist met deksel en een mes gingen dierverzorgers Saskia Visser en Hilde Smit aan boord van de Cornelis Dito. De hulp van de drie KNRM’ers was ook ter plaatse heel welkom, want de zeehond liet zich niet zomaar helpen en woog 41 kilo, dus het was nog een hele sjouw.

Het slachtoffer is een vrouwelijke grijze zeehond die vorige winter geboren is. Ze moet al een tijd met het net hebben rondgezwommen, want het zat behoorlijk in haar vlees gesneden. De zeehond, die Mika is genoemd, krijgt antibiotica en mag herstellen in de opvang. De dierverzorgers verwachten haar vrij snel weer terug te kunnen brengen naar zee.

Ecomare is heel blij met de hulp van de KNRM en dankt de mannen hartelijk voor hun bijdrage aan deze succesvolle actie.