TEXEL - Dierverzorgers van Ecomare hebben afgelopen zaterdag een volwassen mannelijke grijze zeehond op de Razende Bol bevrijd van een vislijn met haken. Er zaten maar liefst zes haken vast in zijn huid. Hulpstrandvonder Hans Eelman had hem gevonden. De bemanning van de KNRM-boot Cornelis Dito bracht de dierverzorgers erheen en hielp met de bevrijdingsactie.

Het was een flinke zeehond, maar hij leek zich bewust van de noodzaak mee te werken. Het vangen van een volwassen mannelijke zeehond is geen sinecure. De bemanning van de KNRM en van de Phileas Fogg van de strandvonderij zijn tussen hem en het water gaan staan, zodat dierverzorgers Hilde en Jarco hem met twee netten konden vangen. Hans Eelman: “Hij kwam echt om hulp vragen.”

De lijn waarvan zes haken in de huid van de zeehond zaten, was het type dat gebruikt wordt om recreatief op makreel te vissen. Soms gaan (stukken van) dit soort lijnen verloren. Net als de zogenaamde spooknetten kunnen ze enorm veel leed veroorzaken. De zeehond had zelfs al eerder een verstrikking meegemaakt, want hij had een duidelijk litteken in zijn nek. Het lukte de twee dierverzorgers met hulp van de bemanning van de KNRM om de haken en de lijn te verwijderen. Ze hebben het dier ter plekke weer vrijgelaten.

Ecomare is enorm blij met de bereidwilligheid en hulp van de KNRM. Jarco: “We hebben wel vaker een situatie bij de hand gehad waarin we hen hebben gevraagd ons te vervoeren. Ze staan altijd meteen klaar en helpen ter plekke ook geweldig mee. De opmerkzaamheid van Hans Eelman is natuurlijk onmisbaar in zo’n situatie. Het is heel fijn dat we dit met elkaar tot een goed einde hebben weten te brengen. Met dank aan iedereen die erbij betrokken was!”

De reddingsactie is gefilmd en hier te bekijken: https://youtu.be/quj5lfcdmuw