TEXEL - Vorige week bracht de Museumvereniging een alarmerend persbericht uit over de toekomstperspectieven van musea. Bas van Spréw, interim-directeur van Stichting Texels Museum, blijft optimistisch en is tegelijk realistisch: “Ecomare, Museum Kaap Skil, de Vuurtoren en de Oudheidkamer vormen met elkaar een financieel gezonde organisatie, die met de noodzakelijke steun via de NOW-regeling een paar maanden sluiting kan overleven. De volledige sluiting moet alleen niet te lang duren. We kijken daarom wel uit naar het moment dat we weer open kunnen gaan. Daar zijn we nu plannen voor aan het maken.”


Natuurlijk zijn er ook zorgen bij STM. De inkomsten zijn door de sluiting van de vier musea bijna volledig weggevallen. De stichting haalt ruim 90% van haar inkomsten via bezoekers en krijgt nauwelijks structurele subsidie. Voor Texel en voor de Texelse musea zijn de maanden april en mei heel belangrijk. Zo ontving Stichting Texels Museum vorig jaar in april en mei in totaal bijna 90.000 bezoekers. Van Spréw hoopt dan ook dat de deuren, op een voor bezoekers en medewerkers veilige manier, snel weer open kunnen. Volgens hem is dat goed mogelijk met inachtneming van de juiste voorzorgsmaatregelen.

Bas van Spréw: “We maken plannen voor hoe we mensen veilig kunnen ontvangen en kunnen voldoen aan de anderhalvemeter-norm. Daarnaast hebben we natuurlijk intern kostenbesparende maatregelen getroffen, voorschotten van projectsubsidies aangevraagd en zijn we acties gestart. Uit de hartverwarmende deelname aan de actie ‘Geef een emmertje vis’ te zien, is er een grote betrokkenheid van het publiek. Dat steunt ons enorm.”

Stichting Texels Museum wil er klaar voor zijn om weer open te gaan zodra de overheid daar mogelijkheden toe biedt. Dat zal voor het ene museum eenvoudiger zijn dan voor het andere. Gezien de smalle trappen in de vuurtoren, zal het vermoedelijk nog wel even duren voor mensen weer van het uitzicht vanaf de toren kunnen genieten. Maar een bezoek aan Ecomare of Museum Kaap Skil is hopelijk over niet al te lange tijd weer mogelijk.