DE KOOG - De eerste week van oktober is benoemd tot Week van de Biologie. Een goede gelegenheid om deze wetenschap onder de aandacht te brengen. Ook Ecomare organiseert een aantal activiteiten, waarin biologische kennis centraal staat. Maar eigenlijk is elke week bij Ecomare week van de biologie!


Op dinsdag 1 oktober vertelt dierverzorger Jasmijn Hulleman om 11 en 14 uur over haar werk in de Vogelopvang van Ecomare. Ze doet dit bij de vogelvijver, waarin een aantal jan-van-genten, aalscholvers en bergeenden permanent worden opgevangen. Regelmatig verblijven er ook tijdelijk opgevangen vogels tot ze voldoende hersteld zijn. In de Vogelopvang worden verschillende soorten zeevogels met uiteenlopende problematiek behandeld. Jasmijn is vogelkenner en -liefhebber en is hoofdverantwoordelijke van de Vogelopvang.

De Week van de Biologie wordt afgesloten met het Weekend van de Wetenschap op 5 en 6 oktober. Ook dit thema past goed bij Ecomare, waar biologische, wetenschappelijke kennis wordt vertaald naar voor iedereen begrijpelijke tentoonstellingen. De tentoonstelling Waddenstad en de tijdelijke tentoonstelling Biofilm zijn daar goede voorbeelden van. Op zondag 6 oktober vertelt de maker van Biofilm, microfotograaf Wim van Egmond, over zijn werk. De lezing begint om 12 uur. Bezoekers van Ecomare kunnen vooraf een gratis entreekaartje afhalen bij de receptie.

Wim van Egmond is een enthousiast microscopist; hij weet als geen ander hoe boeiend het is om de kleinste details en micro-organismen te kunnen bekijken. Met ingenieuze opstellingen fotografeert en filmt hij wat er onder de microscoop te zien is. Hij vertelt er op humoristische wijze over en weet zo zijn publiek van alle leeftijden te boeien. Ontdek waarom een kaasschaaf tot zijn standaarduitrusting behoort en hoe hij de kleinste bewegingen van algen en microscopisch kleine dieren gedurende maandenlange opnames weet vast te leggen!

Wim van Egmond deelt zijn enthousiasme voor microscopie niet alleen in zijn lezing, hij wil mensen ook zelf laten ervaren wat een wereld er voor je open gaat als je door een microscoop kijkt. Tijdens de workshop ‘Portretteren van microleven’ die hij, samen met Paulien Valk, op zondag 6 oktober om 13.15 uur geeft, kunnen micro-organismen worden bekeken en nagetekend. Deelname is gratis voor bezoekers van Ecomare, maar het aantal plaatsen is beperkt. Gratis kaartjes zijn verkrijgbaar bij de receptie.