TEXEL - Vogelspotters ontdekten tijdens het tellen van voorbijtrekkende vogels een walvis voor de kust van Texel! Het dier zwom op ongeveer een kilometer afstand, maar was met telescopen en verrekijkers goed te zien. Vogelaar Hans Verdaat, die tevens walviskenner is, kon zien dat het een bultrug was. Bultruggen worden de laatste jaren geregeld gezien in de Noordzee en kunnen goed omgaan met ondieptes voor de kust.

Noordzee
Van bultruggen wordt gezegd dat ze de vrolijkste van alle walvissen zijn. Dat komt omdat ze spectaculaire buitelingen maken wanneer ze hoog boven water springen. Je kunt ze herkennen aan hun grote, ietwat plompe lijf, hun lange flippers en hun pokdalige, platte kop. Bultruggen komen sinds 2003 steeds vaker voor in de zuidelijke Noordzee. De laatste keer dat er daarvoor één gezien was, was in 1755! Tegenwoordig worden ze elk jaar wel gezien vanaf een Nederlands strand, vissend voor de kust alsof het nooit anders geweest is.

In zijn element
Bultruggen kunnen zich uitstekend redden in ondiepe kustzeeën, en de laatste jaren is meerdere malen gebleken dat zij ook het visrijke water voor de Hollandse kust hebben ontdekt.

Rust
Wel is het belangrijk dat het dier met rust wordt gelaten en dat boten grote afstand houden wanneer ze het dier tegenkomen. Naar het strand met een goede verrekijker is natuurlijk wel een aanrader, want je kunt niet elke dag whalespotten vanaf het strand in Nederland. En het is er fantastisch weer voor!