TEXEL - Het was flink puzzelen, maar vanaf 1 september kan de Texelse vuurtoren weer bezocht worden. De beperkte ruimte in de toren zorgde er lange tijd voor dat niet voldaan kon worden aan de Corona-voorschriften. Inmiddels is een handige online ticketservice opgezet, waardoor er steeds een beperkt aantal bezoekers tegelijk in de vuurtoren aanwezig is. Op deze manier kan aan de anderhalve-meter-regel voldaan worden. Bezoekers met een online ticket hebben een uur de tijd om de toren te beklimmen en van het uitzicht te genieten.

Puzzelen

Manager Anneke Schrama en coördinator Salko de Wolf hebben samen met de Vuurtorenmedewerkers inmiddels de eerste week proefgedraaid. Dat ging hartstikke goed! “De sfeer is uitstekend, de bezoekers geven aan dat het prima geregeld is en ze van hun bezoek genoten hebben. Het is alleen nog even wennen dat er écht voorafgaande aan de komst naar de vuurtoren gereserveerd moet worden. Maar dankzij een bord met QR-code bij de ingang kan dat ook bij het begin van het pad nog snel gedaan worden als er nog plaats is,” vertelt Salko de Wolf.

Must-see

De vuurtoren trekt al sinds de openstelling in 2009 veel bezoekers. Salko: “Het is gewoon hartstikke leuk dat je de 118 traptreden kunt beklimmen en van het uitzicht op 47 meter hoogte kunt genieten. Mensen vinden het verhaal van de oorlogsschade aan de toren ook indrukwekkend; vooral dat het zo zichtbaar is als je tussen de twee wanden loopt. Dat de binnenkant met de gietijzeren vloeren en het trappenhuis nog authentiek is, maakt het alleen maar mooier.”

Bezoek

Via de website van Vuurtoren Texel kan er een online ticket met tijdslot worden aangeschaft. In de vuurtoren zelf worden geen kaartjes meer verkocht.