DE KOOG - Het groeiseizoen is begonnen, er wordt alweer druk gemaaid in de tuinen. Helaas vallen daarbij geregeld slachtoffers onder de dieren die in het gras lopen. Bij Ecomare komen regelmatig zeer ernstig gewonde dieren in de opvang, met name egels. Wat kunnen we doen om dit te voorkomen?

Egels zijn nachtdieren, ze worden actief in de schemering. Overdag verschuilen ze zich onder bijvoorbeeld heggen, tegen de avond gaan ze op pad. Dat is het moment dat ze een maaimachine tegen kunnen komen. Niet maaien vanaf twee uur voor zonsondergang tot twee uur na zonsopgang, zou al een hoop slachtoffers schelen. Dit geldt ook voor de robotmaaier; laat hem alleen overdag rondrijden. Ook kantenmaaiers kunnen flinke schade toebrengen aan dieren die niet op tijd weg kunnen komen. Controleer het gebied waar je dit apparaat inzet dus vooraf goed.

Behalve egels worden tijdens het maaien ook kleinere dieren verwond of gedood, zoals (woel)muizen en allerlei ongewervelden die zich in het gras bevinden. Uit oogpunt van de natuur en biodiversiteit is het veel beter (een deel van) het gras hoger te laten; daarin vinden veel meer soorten een plekje. Het advies is daarom: Wees lui, maai niet en geniet van alles wat je erin ziet leven en de bloemen die erin verschijnen!