TEXEL - De grutto’s, kieviten, tureluurs en leeuweriken zitten er weer klaar voor: het broedseizoen. Een maand geleden ging het officieel van start, ook in vogelparadijs Waalenburg. Inmiddels zitten de vogels op hun nest.


Al fietsend of wandelend door het natuurgebied op Texel hoor je de kwetterende vogelgeluiden. Want ook tijdens het broedseizoen zijn recreanten er welkom.

Waalenburg is het oudste weidevogelgebied van Nederland. In 2019 werd het ingrijpend verbouwd en hersteld tot 500 hectare aan natuur. Het voldoet nu nog beter aan de wensen van de beschermde weidevogels. Met nog meer water, bloemen en insecten is het een van de populairste plekken op Texel om te nestelen.

Volop gebruik van kraamkamer Waalenburg
Op dit moment zijn honderden paartjes in verwachting van hun jongen. Vooral grutto’s, kievieten en tureluurs: van oorsprong veelvoorkomende vogels in Nederland, maar die in aantal erg achteruit zijn gegaan de afgelopen 50 jaar. In Waalenburg hebben de vogels een beschermde plek gekregen, en daar wordt volop gebruikt van gemaakt. Elk jaar wordt het aantal nesten gemonitord door Natuurmonumenten. Afgelopen jaar viel het aantal leeuweriken op: zo’n 100 paartjes hadden een nest in Waalenburg.

Om aandacht te vragen voor de broedende vogels heeft Natuurmonumenten banners opgehangen waarop staat: Welkom in de kraamkamer van moeder natuur. Geniet ervan, maar betreed het thuis van de dieren met rust en respect.

Kemphaan

Ook de kemphanen zijn weer gezien in Waalenburg. Deze weidevogel met opvallende kraag is hier als broedvogel verdwenen en vliegt nu door naar Scandinavië om een nest te maken. De hoop is dat de aanpassingen aan de natuur ook deze vogel gaan opvallen: er is meer plek, voedsel en water. Zodra er één paartje een succesvol nest heeft, kunnen er meer volgen. Als dat gebeurt is er een groots succes bereikt, want de kemphaan is in Nederland ernstig bedreigd als broedvogel.

Bloemen en insecten
Een belangrijke eerste voorwaarde voor weidevogels om een goede plek te selecteren voor hun nest is: voedsel en water. Een variatie aan bloemen die na elkaar in bloei staan, zorgt voor een variatie aan insecten gedurende langere tijd. Voor jonge weidevogels zijn de vliegjes, muggen en kevers die ze op snavelhoogte tegenkomen, hun broodnodig voedsel voor de eerste dagen. Pas later kunnen ze overstappen op wormpjes.

Bezoek Waalenburg
Het nieuwe wandelpad van Waalenburg is jaarrond te bezoeken. Ook de fietspaden blijven open. Wie van een lange wandeling houdt, kan de route (of een deel ervan) lopen van het Noord-Hollandpad. Kijk ook op de website van Natuurmonumenten.