TEXEL - Het gebeurt helaas vaker dat er verstrikte dieren worden gemeld bij de wildopvang van Ecomare, maar een verstrikking op 7 meter hoogte is toch wel uitzonderlijk. Afgelopen zaterdag kwam een melding binnen van een vogel die met zijn poot vastzat en vanaf een dakgoot naar beneden bungelde. Dierverzorger Gabriëlle van der Schaaf van Ecomare ging erop af.

Bij aankomst bleek de vogel niet te bereiken met de ladder van de huiseigenaar. Daardoor kwam de brandweer in beeld. Gelukkig bleken zij bereid om te komen helpen. De ladderwagen van de brandweer van De Cocksdorp haalde de dakgoot ook niet, dus werd een brandweerauto met een hoogwerker uit Den Burg opgeroepen. Samen met de bevelvoeder ging Gabriëlle mee naar boven om de vogel te bevrijden.

Eenmaal op hoogte van de dakgoot bleek dat het om een volwassen spreeuw ging die met een draad om haar poot vastzat aan een poot van haar jong. Van beide vogels was de poot gebroken door het geworstel om los te komen. Helaas konden de dieren daardoor niet meer gered worden en zijn ze in de opvang van Ecomare uit hun lijden verlost.

Het blijkt maar weer dat zoiets ogenschijnlijks onschuldigs als een stuk draad veel leed kan veroorzaken. Ecomare is heel dankbaar voor de bereidwillige hulp van de brandweer. Dit keer is de vogels in elk geval verder lijden bespaard gebleven, een andere keer kan het levensreddend zijn.