TEXEL - Tip voor de voorjaarsvakantie: breng een bezoek aan Museum Kaap Skil! Tot 1 maart zijn er nog opgedoken vondsten uit het wrak van het Engelse oorlogsschip Apollo te zien, op dinsdag en donderdag zijn er juttersverhalen en voor kinderen is er een bingo-speurtocht. Voor ieder wat wils dus!

Museum Kaap Skil is misschien wel het meest verrassende uitje van Texel. Het veelzijdige museum geeft een prachtig inkijkje in het leven van zeevaarders en thuisblijvers in de tijd dat Texel het middelpunt van de wereldhandel was. De honderden scheepswrakken op de zeebodem bij Texel zijn daar de tastbare overblijfselen van. Van de meeste wrakken weten we niet welk schip het was en waar hij vandaan kwam of heen ging. Het wrak van HMS Apollo is wat dat betreft een uitzondering: hiervan weten we de hele geschiedenis. In de kelder van het entreegebouw zijn een paar vondsten uit de Apollo te zien en is het verhaal erachter te ontdekken.

Leven op een eiland is leven met de zee. Dat geldt zeker ook voor de eilander jutters, die generaties lang materialen en schatten van het strand haalden. Deze vrijbuiters hebben de mooiste verhalen, die ze graag delen met de bezoekers van het museum. Op beide dins- en donderdagen in de twee vakantieweken kun je om 11:30 en 13:30 aanschuiven voor de juttersverhalen in de jutterij.

Een eiland dat omringd is door zee, kan ook vanaf het water aangevallen worden. Om eventuele vijanden op het water de baas te kunnen, bouwde Willem van Oranje in 1574 Fort de Schans. Later breidde Napoleon het stervormige fort verder uit. Wie meer wil weten over dit verdedigingswerk, kan terecht bij de rondleiding over het fort op woensdag 23 februari en 2 maart om 13:30 uur. Een excursie langs de gracht, over de wallen, de ophaalbrug, in de kruitkamer en bij het kanon. Boeken kan bij de receptie van Museum Kaap Skil of via kaapskil.nl.