TEXEL - Tweevoudig olympisch kampioen windsurfen Dorian van Rijsselberghe vaart vanaf zaterdag het Test Event in Enoshima op het Olympisch water van Tokyo 2020. Voor de geboren Texelaar, zeker na zijn elleboogblessure, geen prestatie evenement. Van Rijsselberghe: "Ik heb geen verwachtingen, ik heb anderhalve maand niet kunnen varen. Nu ben ik weer pijnvrij en wil ik gewoon zo goed mogelijk varen. De focus ligt op het WK in september."

Blessure beperkte Van Rijsselberghe in zomermaanden

Van Rijsselberghe kampte bijna twee maanden met een hardnekkige elleboogblessure, deze lijkt echter net op tijd over. Van Rijsselberghe: "Ik had een tenniselleboog en dat terwijl ik niet eens tennis. De vorige trainingsperiode hier in Japan in juli heb ik daardoor weinig gedaan. Ik zat meer bij Aaron (Mc Intosh red.) in de coachboot. Niet bepaald de reden waarom ik hier naartoe kom. Maar ik heb deze week voor het eerst in anderhalve maand weer gevaren. Pijnvrij, dus dat geeft de burger moed."

Generale repetitie
De regerend kampioen had aan het begin van het jaar niet verwacht deze week in actie te komen maar verschijnt vanaf zaterdag net als zijn trainingsmaatje Kiran Badloe toch aan de start.

Van Rijsselberghe: "Meestal mag er maar een atleet per land uitkomen op het pre-olympisch toernooi. In goed overleg hadden we al vroeg besloten dat Kiran deze zou varen en ik thuis zou zijn bij de familie in Amerika. Toen belde World Sailing, tweeënhalve maand geleden, met de vraag of we niet allebei wilden komen. Ze hadden een aantal plaatsen over en zaten nog niet aan het aantal deelnemers wat erbij de Spelen wel is. Daar hoefde ik niet lang over na te denken. Als het kan wil je hier nu varen, het is een jaar voor de Spelen. Dit is de generale repetitie als je daaraan mee kan doen dan wil je erbij zijn. Dus we hebben thuis wat geschoven zodat ik hier kan zijn."

Focus op WK eind september
Na het Olympisch Test Event zal de geboren Texelaar een week naar vrouw en kinderen in Amerika gaan om vervolgens begin september af te reizen naar het Gardameer. In Italië staat van 22 tot en met 28 september het WK op het programma. De tweede van in totaal drie selectiemomenten in de kwalificatiestrijd om het olympische ticket met Kiran Badloe.

De regerend wereldkampioen die voor staat in de onderlinge kwalificatiestrijd is duidelijk over het belang van het WK in september. Van Rijsselberghe: "Dat is het sportmoment van het jaar voor mij. Daar moet het weer lopen en daar moet ik er staan. Ik loop nu door die tenniselleboog nog wat achter in mijn opbouw. Maar we gaan volle bak door vanaf nu. We zitten straks bijna de hele maand in Italië. Maar eerst gaan we nu hier in Japan lekker varen."