TEXEL - Het is een 'super zeldzame vondst': Een fossiele kaak van een lynx, afkomstig uit de ijstijd. Het bot werd in het voorjaar van 2017 gevonden bij paal 15 op Texel. Oud-Texelaar Hidde Bakker vond het fossiel. Na ruim een jaar onderzoek is het nu duidelijk dat het eeuwenoude bot bij een lynx hoort, wat uniek is: het is voor het eerst in Nederland dat er een bot van een lynx gevonden wordt.

Het bot is aangespoeld op het strand van Texel. Dat gebeurt wel vaker, maar een prehistorische kaak van een lynx: dat was voorheen nog nooit voorgekomen. Hidde vond het bot kort nadat er bij paal 15 zand was opgespoten, zo’n tien kilometer voor de kust van het eiland. Mogelijk is de kaak met het opgespoten zand op het strand terechtgekomen.

Hidde heeft het bot vervolgens een jaar lang in zijn vrije tijd onderzocht, met behulp van Ecomare. "Het is een super zeldzame vondst", aldus Arthur Oosterbaan van Ecomare. "Lynxen zijn altijd zeldzaam, want ze hebben maar vrij kort in het Noordzee-gebied geleefd. Het is dus heel erg bijzonder."

Tandvleesontsteking
De precieze leeftijd van de onderkaak is niet precies bekend, maar waarschijnlijk komt hij uit de ijstijd, zo'n 10.000 tot 100.000 jaar geleden. De kaak is extra bijzonder omdat er afwijkingen aan het bot en de kiezen te zien zijn, die wijzen op een tandvleesontsteking.