DE KOOG - Aanstaande maandag komen de wasplaatjes van Texel op televisie! Wasplaatjes zijn bijzondere paddenstoelen. Conservator en bioloog van Ecomare Arthur Oosterbaan gaat in het programma Binnenste Buiten samen met boswachter Marieke Schatteleijn naar ze op zoek. Op de opnamedag stormde het behoorlijk, wat een onstuimige aflevering heeft opgeleverd.


Dankzij gedegen voorwerk wist Arthur waar hij de cameraploeg naartoe moest leiden om zoveel mogelijk verschillende soorten wasplaatjes te kunnen filmen. Onder andere de granaatbloemwasplaat, de geurige wasplaat en de elfenwasplaat komen voor in het item. Wasplaatjes zijn echte graslandpaddenstoelen. Het zijn indicatorsoorten voor voedselarme, permanente graslanden die weinig verstoord worden. Doordat dit soort gebieden schaars zijn geworden, zijn bijna alle wasplaatjes zeldzaam.

Wasplaatjes danken hun naam aan de ‘vettige’ plaatjes, steel en hoed. Alsof de hele paddenstoel met was is ingesmeerd. Er valt nog veel meer over deze paddenstoelen te vertellen, kijk daarvoor op maandag 8 januari naar Binnenste Buiten om 19.08 uur op NPO2.