TEXEL - De gewone vinvis die in 2017 dood op het strand van Texel belandde, blijkt het grootste dier te zijn dat ooit in Nederland is aangespoeld. Nieuwe bevindingen van de preparateur wijzen namelijk uit dat de vrouwelijke walvis maar liefst 23 meter lang was. Daarmee verslaat ze alle walvissen die tot nu toe op de Nederlandse kust strandden.

Ecomare heeft het skelet van de vinvis geborgen en laten schoonmaken door preparateur Chris Walen. Momenteel werkt Walen aan het in elkaar zetten van het skelet. Daarbij ontdekte hij dat er acht wervels ontbraken. Hierdoor klopt de oorspronkelijke meting van het kadaver niet; er moet maar liefst vijf meter bij opgeteld worden. Deze vinvis is nu het grootste dier dat in Nederland is aangespoeld; het vorige record stamt uit 1895, toen een gewone vinvis van 22,5 meter op het strand bij Callantsoog terechtkwam.

Hoe kunnen er acht wervels uit een dier ‘verdwijnen’? De verwondingen van de walvis wijzen erop dat ze twee keer is aangevaren door een schip. De eerste keer moet dodelijk zijn geweest, de tweede keer vond plaats toen het kadaver al aan het ontbinden was. Bij deze tweede aanvaring moeten de wervels uit het lichaam zijn geduwd. De walvis was al dermate onfris toen ze aanspoelde, dat zulke details niet meer te zien waren. In de bek ontbraken ook de baleinen; die waren er inmiddels al uitgevallen.

Chris Walen maakt de ontbrekende wervels na. Ze krijgen een afwijkende kleur zodat zichtbaar blijft welke het zijn. Het skelet van de enorme walvis komt in de eerste helft van dit jaar in delen naar Ecomare. Het wordt in het Zeeaquarium verder in elkaar gezet en aan het plafond bevestigd. Vanaf dat moment is de recordhoudster voor iedereen te bewonderen.