TEXEL - Voorafgaand aan Sail Den Helder en Pre-Sail op Texel, hebben de leerlingen van de Texelse basisscholen een speciaal educatief cultureel programma gevolgd. Doel was de leerlingen meer te leren over de maritieme geschiedenis van Nederland en de rol van Texel daarin. Daarnaast werd er een hedendaagse link gelegd naar zwerfvuil en afval. Dit resulteerde onder andere in boten gemaakt van hergebruikt materiaal, die van 29 juni t/m 18 juli te zien zijn in de Museumstudio van Museum Kaap Skil.

Texel was, met de Reede van Texel, een heel belangrijk knooppunt voor de wereldwijde handel over zee in de 16e, 17e en 18e eeuw. Tijdens een bezoek aan Museum Kaap Skil hebben de leerlingen van groep 3 t/m 6 hier meer over ontdekt. Kunstenaar Paulien Valk heeft daarnaast in de klassen een workshop gegeven om de leerlingen te laten kennismaken met het werken met verschillende hergebruikte materialen. Vervolgens zijn de kinderen aan de slag gegaan met de opdracht: 'Maak een boot van kosteloos materiaal'.

Het (groeps)werk van de middenbouwklassen van de Texelse basisscholen vormt samen een 'nieuwe Reede van Texel'. De werkstukken zijn tot en met 18 juli te bekijken in de Museumstudio van Museum Kaap Skil. Onder leiding van Marleen Bakker en Remko Koopman is er een gezamenlijk pixelkunstwerk gemaakt, bestaande uit de handtekeningen van alle middenbouwleerlingen. Deze vormt de achterwand van de tentoonstelling.

Texelaars hebben, met de Texelse museumpas, gratis toegang tot alle Texelse musea en dus ook tot Museum Kaap Skil. Deze pas is voor €3,- online aan te vragen bij de gemeente: www.texel.nl/direct-regelen/toerisme-en-recreeren/recreeren/texelse-museumpas/