TEXEL - Het protest tegen de strenge handhaving van het strandslaapverbod in strandhuisjes op Texel is gisteravond van start gegaan. Bij paal 12 verzamelde een groepje mensen om te demonstreren, want zij willen af en toe overnachten in de houten hutjes. Dit was eigenlijk altijd al verboden, maar werd tot vorig jaar vaak door de vingers gezien. Dit jaar is dat helemaal anders, want de gemeente gaat strenger controleren.

Volgens de gemeente gaan ze uit veiligheidsoverwegingen intensiever een oogje in het zeil houden. "Het verstoort de rust en de natuur in het strand- en duingebied, dat 's nachts stil en donker hoort te zijn, en kan leiden tot extra overlast en vervuiling", aldus de gemeente. Ook stelt de gemeente dat de huisjes vaak door toeristen als nachtverblijf worden gebruikt, wat voor een ongewenste toename van het aantal slaapplaatsen op het eiland leidt.

Nostalgie
Initiatiefnemer van de protestactie Edwin Boering beaamt deze ongezonde ontwikkelingen. Toch vindt hij het flauw dat de gemeente nu strenger gaat handhaven. "Want het staat haaks op de gewoonten en gebruiken van Texelaars, die daar af en toe - een paar keer per jaar - gebruik van maken. Meer uit nostalgie dan dat het een commerciële business is."

Boering ging van tevoren uit van zestig mensen die met hem mee protesteren. Of dat streven gehaald wordt, is nog afwachten.