DEN BURG - 'Ga uit van je eigen kracht, maar durf ook te benoemen waar je de ander nodig hebt. Texel heeft genoeg om trots op te zijn, maar heeft op sommige terreinen de buren nodig.' Dat was de boodschap van commissaris van de Koning (cvdK) Arthur van Dijk tijdens het ambtsbezoek dat hij woensdag bracht aan de gemeente Texel.


Van Dijk legt regelmatig zogenoemde ambtsbezoeken af in gemeenten in Noord-Holland. Belangrijk, vindt hij. “Het is altijd beter met de Texelaars te spreken dan over de Texelaars. Kijken hoe de situatie ter plekke is, luisteren wat de mensen vinden, ervaren hoe het leven op een eiland is. Dat is waardevol”, zegt de commissaris. “Ik ben dan ook verheugd dat mijn ambtsbezoeken weer met iets meer vrijheid ingevuld kunnen worden.”

De serie bezoeken bracht hem woensdag naar Den Burg op Texel, waar hij niet alleen in gesprek ging met de lokale gemeenteraad. Van Dijk sprak ook met een aantal medewerkers van de eilandgemeente en van culturele en maatschappelijke organisaties. Bijvoorbeeld over de ontwikkeling van een nieuw scholencomplex en cultuurhuis in Den Burg Zuid. Een nieuwe sporthal werd in 2019 opgeleverd, nu wordt er druk gebouwd aan De Skool. Daar worden in de toekomst alle basisscholen uit Den Burg samen gehuisvest.

Ook nam de cvdK een kijkje op de voormalig ijsbaan van Den Burg. Er wordt nagedacht over een nieuwe inrichting van het terrein, dat op allerlei manieren in te zetten is voor de Texels gemeenschap. Veel partijen denken daarover mee. Van Dijk: “Ik sprak met 3 jongeren over hun ideeën voor een nieuwe skatebaan op deze plek. Goed dat er ruimte is voor hun inbreng en hulde voor het lef en de betrokkenheid van deze jongeren.”

Ook werd hem verteld over de ‘Eilandse aanpak’, een manier waarop het gebruik van alcohol en drugs onder Texelse jongeren wordt teruggedrongen. Deze aanpak is gebaseerd op de IJslandse aanpak, die ervoor gezorgd heeft dat IJslandse jongeren nu de minste drugs en alcohol gebruiken van heel Europa.

Uiteraard sprak Van Dijk ook met de Texelse volksvertegenwoordigers. Dat gesprek ging onder meer over regionale samenwerking in de Kop en met de Waddeneilanden, en integriteit. “Vooraf kreeg ik via de media al de vraag of Texel bij de Wadden of de Noordkop hoort. Nou, bij allebei, maar toch vooral bij Noord-Holland. De veerboot gaat van en naar Den Helder en niet vanuit Harlingen, Holwerd of Lauwersoog. Texel is de kroon op Noord-Holland”, aldus Van Dijk. “Het is goed dat we vandaag onze warme band konden bestendigen”.