TEXEL - Vraag tien koppels van filmmakers en componisten om een animatie te maken gebaseerd op oude verhalen uit het Waddengebied en je krijgt de meest uiteenlopende, betoverende filmpjes. Deze zijn te zien in de tentoonstelling 'De Kraak', die vanaf nu een jaar bij Ecomare blijft staan. De films - soms ontroerend, vaak ook grappig of spannend - laten zien hoe de mens al van oudsher met de onstuimige zeenatuur probeert te leven. Hoe dat vaak hopeloos fout loopt, maar ook hoeveel moois eruit kan ontstaan.

'De Kraak' is geen tentoonstelling om even doorheen te rennen. Neem rustig de tijd om te genieten van de bijzondere animaties en laat je onderdompelen in de fantasie van de kunstenaars. Je vindt 'De Kraak' op de vide in het museum van Ecomare. Hier worden de films vertoond in gestileerde schelpvormen. Doordat de geluiden bij de filmpjes te beluisteren zijn via koptelefoons, duik je echt in het verhaal, vrij van afleidende omgevingsgeluiden. In het centrum van de kring schelpvormen hangen twee VR-brillen aan het plafond. Hierin is een driedimensionale animatie te zien over het ontstaan van de wadden.

'De Kraak' is een reizende tentoonstelling, gemaakt door Productiehuis Spinbarg. Met de tentoonstelling willen de makers de fantasie van bezoekers prikkelen en ze met andere ogen naar hun omgeving laten kijken. Zo wil Productiehuis Spinbarg mensen bewust maken van de landschappelijke en (cultuur)historische waarde van die omgeving. 'De Kraak' vormt een mooie en verrassende aanvulling op het museumbezoek van Ecomare.