TEXEL - Texel Academy, een project om nieuw horecapersoneel naar Texel te krijgen, is een succes. Afgelopen september startte de eerste lichting koks van een nieuwe, snelle MBO-opleiding. Het eiland heeft een groot tekort aan personeel - er staan in totaal zo'n 600 vacatures open - en kan de mensen dus goed gebruiken.

De organisatie is heel tevreden over de eerste resultaten: "75 procent van de deelnemers gaat het diploma halen", vertelt Peter Bongaards van de Texel Academy. "De helft heeft aangegeven heel graag op het eiland te willen blijven en daar weer de helft van wil doorleren naar het volgende niveau." De Texel Academy, opgericht door lokale ondernemers, ziet daarin kansen om het project uit te breiden.

"We zijn op zoek naar enthousiaste mensen tussen de 18 en de 28 die graag in de horeca willen werken. Naast de opleiding tot kok starten we ook een MBO-opleiding tot gastheer of gastvrouw". Bij het project met baangarantie wordt bijna alles voor je geregeld, tot en met de huisvesting aan toe.

Het eerste leerjaar zit er nog niet helemaal op, maar de zoektocht naar kandidaten voor het tweede schooljaar is al begonnen. Onder de noemer Expeditie Texel kunnen nieuwe kandidaten zich tot 1 mei aanmelden. "We hebben maar beperkt plaats", zegt Bongaards daar over. "Het is best wel exclusief. We kunnen zo'n vijftig mensen kwijt. De kans is heel groot dat het aantal aanmeldingen groter is. We houden daarom 11 en 12 mei een selectieweekend."