TEXEL - De hoeveelheid jeugd die weinig kennis heeft van de Tweede Wereldoorlog en de verschrikkingen die hebben plaatsgevonden, stijgt. Een ongunstige ontwikkeling, zeker in het licht van huidige, onrustige tijden. Daar wilde de Stichting Veteranen Texel iets aan doen. Omdat het eiland een bijzondere, maar niet zo bekende oorlogsgeschiedenis heeft, ontstond bij de veteranen het plan om hierover een stripboek te maken, gecombineerd met een lespakket voor de bovenbouw van de basisscholen. Het idee daarachter was dat het lokale verhaal als basis kan dienen om het gesprek aan te gaan over de achtergrond van de oorlog en de lastige discussie over goed en fout.

Het werd een project met meer dan een jaar voorbereiding. “Als je zoiets doet, kun je het maar beter goed aanpakken. We wilden er perse een educatief project aan koppelen”, zegt voorzitter Martin van Daalen (adjudant van de mariniers buiten dienst), die er met zijn bestuur enorm veel tijd en energie in heeft gestoken om dit van de grond te krijgen. Bekende stripmakers Eric Hercules en tekenaar Fred de Heij gingen aan de slag.

De opstand der Georgiërs, die Texel tot het laatste slagveld van Europa maakte, begon in de nacht van 5 op 6 april 1945. Op dezelfde avond tachtig jaar na data, werd het eerste exemplaar van het stripboek overhandigd aan de Texelse burgemeester Mark Pol. De week erna zijn gratis exemplaren uitgedeeld door de veteranen aan groep 8 van de Texelse scholen.

Het lespakket en de docentenhandleiding zijn gratis te downloaden via www.Stichtingveteranentexel.nl. Op deze website is tevens meer informatie over het stripboek te vinden.