TEXEL - Het jaar 2021 was voor velen een jaar met uitdagingen. Ook voor Stichting Texels Museum. De eerste zes maanden van het jaar waren de musea gesloten. Desondanks hielden de medewerkers de moed erin: via digitale kanalen is het publiek zoveel mogelijk op de hoogte gehouden van wat er in de musea en bij de dieren van Ecomare gebeurde. Door de drukke zomermaanden is de inkomstenderving uiteindelijk gelukkig beperkt gebleven.

Marion Barth, zakelijk directeur van Stichting Texels Museum, roemt de veerkracht en het doorzettingsvermogen van de medewerkers en vrijwilligers. Ook het vertrouwen van de raad van toezicht in het sinds maart 2021 aangetreden directieteam heeft positief gewerkt.

STM heeft de ervaring die in 2020 was opgedaan met de sluiting van de musea, in 2021 opnieuw gebruikt. Dankzij een strategie waarbij scherp gestuurd is op het beperken van uitgaven en investeringen en door gebruik te maken van onder andere de looncompensatieregelingen, bleef de stichting gezond. Dat de bezoekers in grote getalen kwamen toen de musea weer open mochten, heeft zeker geholpen om het jaar uiteindelijk goed af te kunnen sluiten.

Bijzondere momenten waren er genoeg in 2021; de crowdfundingsactie voor het opbouwen van het vinvisskelet bij Ecomare was een succes, Museum Kaap Skil ontving een bijdrage van de Vriendenloterij voor de presentatie van de Palmhoutwrakvondsten, en de stichting werd verblijd met diverse mooie schenkingen in het vertrouwen dat zo het Texelse erfgoed bewaard blijft. In de zeehondenopvang was het zelfs een van de drukste jaren ooit. Dankzij de vele donaties voor de opvang waren de extra kosten op te vangen. Bij Museum Kaap Skil zorgde het nieuwe Vrienden-programma voor extra inkomsten. De Oudheidkamer kon weer open, na in 2020 gesloten te zijn geweest en de Vuurtoren organiseerde avondopenstellingen om zoveel mogelijk mensen de kans te geven van het mooie uitzicht te genieten.

Al met al was 2021 een enerverend jaar. STM heeft deze tijd goed doorstaan en er is veel vertrouwen in de toekomst. Marion Barth, zakelijk directeur: ”We hebben laten zien wendbaar te zijn in turbulente tijden en hebben een team van professionele medewerkers en betrokken vrijwilligers kunnen behouden. Dankzij hen kunnen we onze bezoekers de schoonheid van de Texelse natuur en cultuur laten beleven.”

Het jaarverslag van 2021 van Stichting Texels Museum is te vinden op texelsmuseum.nl/jaarverslagen.