TEXEL - 2022 Was een enerverend bezoekers hebben genoten van de tentoonstellingen, het uitzicht vanaf de vuurtoren en de dieren bij Ecomare. Verschillende vondsten en bijzondere dieren i jaar voor STM. De eerste 3,5 week waren de musea nog dicht vanwege de lockdown, daarna kon het jaar echt van start. Vele duizendenn de opvang kwamen in de media, met als hoogtepunt de opening van de tentoonstelling Palmhoutwrak bij Museum Kaap Skil.

De bezoekersaantallen van 2022 vallen bij Ecomare en Museum Kaap Skil iets lager uit dan verwacht. Dit was bij Museum Kaap Skil waarschijnlijk niet het geval geweest als de vondsten uit het Palmhoutwrak voor de zomer waren gepresenteerd. Doordat de techniek achter de zuurstofvrije vitrines heel ingewikkeld is, bleek dat niet haalbaar. Vanaf de opening van de nieuwe tentoonstelling hebben de bezoekersaantallen de verwachtingen ver overtroffen.

Zakelijk directeur Marion Barth van Stichting Texels Museum: “We staan er financieel gezond voor. Na een periode van terughoudendheid door corona, durven we nu ook weer te investeren. Zo zijn we momenteel de kantoorvleugel aan het verduurzamen. Voor onze inkomsten zijn we grotendeels afhankelijk van de entree, aangezien wij nauwelijks subsidie krijgen. De donateurs en sponsoren van Ecomare en Museum Kaap Skil helpen ons daarnaast geweldig. Daar zijn we ook heel blij mee; zonder hen zou bijvoorbeeld de zeehondenopvang niet mogelijk zijn.”

In 2022 mocht Ecomare 254.344 mensen verwelkomen. Bij Museum Kaap Skil kwamen 46.588 bezoekers, bij de vuurtoren 86.719 en in de Oudheidkamer 4.811. Voor dit jaar zijn er weer verschillende plannen en ideeën om de musea onder de aandacht te brengen en de bezoekers een mooi, interessant en inspirerend uitje te bezorgen. Op advies van de Texelse Jongerenraad geldt het gereduceerde tarief nu niet meer alleen voor kinderen, maar ook voor jongvolwassenen tot en met 25 jaar. STM hoop zo meer jongeren te mogen ontvangen en te laten delen in de natuur en cultuur van Texel. De musea van STM gaan ervoor!