TEXEL - De wereldwijd unieke vitrines, die speciaal zijn gemaakt voor de textiele vondsten uit het Palmhoutwrak, zijn genomineerd voor de internationale 'Innovator of the Year'-award. Dankzij de zuurstofvrije, geklimatiseerde vitrines kan Museum Kaap Skil de jurken en andere 17e- eeuwse textiele vondsten veilig aan het publiek tonen. Vitrinebouwer Meyvaert heeft er enorme uitdagingen voor overwonnen. Een uitzonderlijke prestatie, die door deze nominatie de waardering krijgt die hij verdient. Help Meyvaert de award te winnen en stem mee voor 31 maart!

De vitrines waarmee Meyvaert zoveel lof oogst, zijn zuurstofvrij. Ze zijn gevuld met stikstof en staan onder constante overdruk. De luchtvochtigheid in de vitrines wordt op 50% gehouden en beide parameters, zuurstofgehalte en luchtvochtigheid, worden continu gemonitord. Textiel vervalt snel onder invloed van zuurstof, licht en vocht. Zonder licht is een tentoonstelling niet mogelijk, maar door het licht gedempt te houden en dankzij de gecontroleerde omstandigheden in de speciale vitrines, kunnen de textiele vondsten toch permanent tentoongesteld worden in Museum Kaap Skil. Ook dat is uniek: 17e-eeuws textiel wordt, vanwege de kwetsbaarheid, in de regel alleen in kortdurende, tijdelijke tentoonstellingen getoond.

Het publiek is nu aan zet om een keuze te maken uit de zes genomineerde uitvindingen. Stemmen kan tot 31 maart. De link naar de stempagina is te vinden op kaapskil.nl.