TEXEL - Een Texels schoonmaakbedrijf start op woensdag 1 mei met de schoonmaak van de 500 miljoen jaar oude zwerfkeien die werden beklad in natuurgebied Waalenburg. Het is nog steeds onbekend om wat voor soort verf het gaat.

Afgelopen januari vond de provincie 2 grote zwerfkeien bij graafwerkzaamheden. Op zaterdag 20 april ontdekte een boswachter van Natuurmonumenten dat potten verf over de eeuwenoude keien waren geleegd. Ook het fietspad en een bankje werden beklad. In Waalenburg vonden de afgelopen maanden werkzaamheden plaats voor natuurherstel. Een dag voor de bekladding werd nog met de buurt gevierd dat de laatste bouwhekken waren verwijderd.Het fietspad is inmiddels schoongespoten.

Het schoonmaakbedrijf dat de keien gaat schoonmaken moet rekening houden met de zeepokken die op de keien zitten. Deze zeepokken laten zien dat de stenen in zee hebben gelegen en vertellen daarmee een stuk historie: Waalenburg lag vroeger inderdaad aan zee. De pokken zijn niet bestand tegen bijvoorbeeld een hogedrukspuit.