TEXEL - Staatsbosbeheer zoekt met spoed hulp bij het schoonvegen van de Slufter. Het duingebied met een open verbinding naar zee ligt vol plastic afval na de laatste stormen. Vrijwilligers kunnen zich morgen om 9.30 uur melden bij de Slufter. Soep na afloop.

Plastic flessen, ballontouwtjes, doppen, schoenzolen en plastic minikorrels: de voet van net duingebied van de Slufter ligt er vol mee. "Het gebied heeft twee keer onder water gestaan en er is afval meegekomen," vertelt Anna Sprenkeling van Staatsbosbeheer aan NH Nieuws.

Binnen een paar seconden heeft ze haar handen vol touw en stukken waterflesjes. "Al die dopjes ook. Het gevaar met het plastic is dat het steeds kleiner wordt. Daarom is het goed dat we het nu opruimen, want anders is het zo klein dat dieren het aanzien voor voedsel. Dat willen we niet."

Bonne Bruijn uit Schagen loopt tijdens zijn schoolvakantie een paar dagen mee met Staatsbosbeheer. Hij helpt zeker mee met de opruimactie in de Slufter. "Ik zie nu al dat er heel veel ligt", zegt Bonne. "En het gaat heel lastig worden om het allemaal op te ruimen. Ik had niet verwacht dat er zoveel afval in de zee ligt."

Vanwege het verwachte slechte weer houdt Anna nog een slag om de arm of de opruimactie wel kan doorgaan. "Ik ga er gewoon van uit dat het doorgaat, maar ik adviseer mensen om onze Facebookpagina in de gaten te houden."