TEXEL - Op de sportvelden van Texel mag vanaf 1 september niet meer worden gerookt. Wethouder Jaap Vlaming onthulde vanmorgen op de velden in Den Burg een bordje hiervoor, als teken van de start van de rookvrije campagne. Op het eiland blijken de meest rookverslaafden te wonen van heel Noord-Holland Noord.

Vorig jaar bleek uit onderzoek dat nergens in Noord-Holland Noord zoveel wordt gerookt als op Texel. Een derde van de jongeren op het eiland tussen de 16 en 25 jaar steekt wekelijks een sigaret op en bijna een kwart rookt dagelijks.

Bij elk sportpark op Texel komt een bordje met de tekst 'Rookvrije generatie'. Bezoekers wordt vanaf 1 september gevraagd daar niet meer te roken. Er is afgesproken dat ze erop mogen worden aangesproken als ze tóch langs de lijnen roken. De sportverenigingen waar de gemeente mee heeft gesproken, ondersteunen dit initiatief.

Rookverbod uitgebreid
Voor de gemeente is dit niet genoeg: het rookverbod moet verder wordt uitgebreid. Daarom gaat ze in gesprek met sportverenigingen en maatschappelijke partners om ze te overtuigen mee te werken met de rookvrije campagne.

Het rookvrij maken van sportaccommodaties komt mede voort uit de IJslandse aanpak, die ook Texel heeft geadopteerd onder het mom van 'Eilandse aanpak'. Eerder werd al door onder meer de gemeente Edam-Volendam opgepakt om jongeren ervan te weerhouden veel alcohol te drinken. De aanpak bestaat uit een pakket van maatregelen met het doel de cultuur en acceptatie van drinkende en/of rokende jongeren te veranderen.