TEXEL - Onlangs kreeg Ecomare de schelpencollectie van Piet de Wolf. Deze bestaat uit een ladekast met ongeveer duizend bakjes, doosjes en glazen potjes, vaak met meerdere schelpen erin. In totaal bestaat de collectie dus uit duizenden schelpen! De Wolf heeft van alle schelpen de vindplaats en -datum zorgvuldig geadministreerd, waardoor deze collectie voor de wetenschap bijzonder waardevol is.


Piet de Wolf heeft vele jaren als bioloog bij het Koninklijk NIOZ gewerkt. Ook in zijn vrije tijd onderzocht hij het leven in zee; vooral rondom Texel, maar ook in het buitenland. Zijn schelpencollectie is een weerslag van dit onderzoek. Er zitten bijzondere exemplaren bij. Ongeveer driekwart van de schelpen komt van Texel, het waddengebied of de Noordzee. Piet de Wolf is in 2011 overleden, op weg naar huis na een bezoek aan het Texelse strand.

Door toedoen van Adrie Vonk is de collectie bij Ecomare terechtgekomen. Ecomare is bijzonder dankbaar tegenover de familie De Wolf en Adrie Vonk. Conservator Arthur Oosterbaan: “Het is een zeldzaam mooie aanvulling op de collectie. Het inschrijven en documenteren van al die schelpen is een hele klus, maar erg belangrijk. Zo wordt de collectie ontsloten voor de wetenschap. Wat afkomstig is van Texel, zal ook op het eiland blijven.”