DE KOOG - Op zaterdag 25 maart is de landelijke Schelpenteldag. Op 13 stranden in Nederland worden schelpen geteld. Ook vanuit Ecomare vertrekken deze dag vier excursies naar het strand, om mee te werken aan het vergroten van de kennis over schelpen. Bovendien zijn er de hele dag experts in de hal van Ecomare aanwezig om schelpen op naam te brengen. Iedereen is van harte welkom bij de zogenaamde 'schelpdesk' met gevonden schelpen van over de hele wereld.


De schelpen-tel-excursies op het strand starten om 10:00, 12:00, 13:30 en 15:00 uur bij Ecomare. De excursies duren ongeveer anderhalf uur. Met elkaar wordt gekeken welke schelpen er op het strand liggen en worden de aantallen per soort geteld. Een (gratis) schelpendeterminatiekaart helpt hierbij en natuurlijk kent de gids ze ook allemaal. Je hoeft dus geen schelpenkenner te zijn om mee te doen! Deelname is gratis, vooraf aanmelden is fijn en garandeert je een plek. Aanmelden kan bij Ingrid Uitgeest via ingriduitgeest@ecomare.nl of telefonisch via 0222-317741.

In de hal van Ecomare, voor de kassa, staat deze dag een 'schelpdesk'. Hier zijn experts van Ecomare en de strandwerkgemeenschap te vinden, die graag alle vragen over schelpen beantwoorden. Iedereen kan met schelpen bij ze terecht voor determinatie en informatie. Neem gerust ook andere aanspoelsels mee!

Het doel van de schelpenteldag is om meer te weten te komen over de schelpen in de zee. Naast Nederland doen ook België en Frankrijk mee. Alle resultaten worden gebundeld en geanalyseerd. Belangrijk voor de wetenschap, maar voor de deelnemers vooral leuk en interessant. Meer informatie over de schelpenteldag is te vinden op de website schelpenteldag.nl.