DE KOOG - Reuzenpissebedden uit de diepzee: een verrassende aanvulling op de tentoonstelling van Ecomare! Drie exemplaren van deze indrukwekkende zeepissebeddensoort zijn in een vitrine in de tentoonstelling Waddenstad geplaatst. Ze illustreren de NICO-expeditie, die eind 2017 vanaf Texel vertrok. In een filmpje komt de bezoeker meer te weten over deze expeditie, een initiatief van het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en NWO.

NICO
De NICO- expeditie (Netherlands Initiative Changing Oceans) duurde zeven maanden. Het onderzoeksschip Pelagia van het NIOZ voer vanaf Texel naar het Nederlands Caraïbisch gebied en de Atlantische Oceaan. Aan boord deden 156 wetenschappers onderzoek aan onder andere koraalriffen, virussen in zee, walvissen, klimaatverandering, geluidsoverlast door schepen en de effecten van diepzeemijnbouw.

Reuzenpissebedden
Reuzenpissebedden komen voor in de diepzee. De exemplaren die bij Ecomare te zien zijn, zijn opgevist bij het Caraïbische eiland Saba. Ze zijn heel herkenbaar als pissebed, op hun formaat na. De grootste die bij Ecomare te zien is, is zo’n 15 cm lang, maar ze kunnen bijna een halve meter groot worden!

Oceaannotitie
De onderzoekers zijn nog lang niet klaar met het uitwerken van de gegevens die ze tijdens de expeditie hebben verzameld. Een van de aanleidingen van de expeditie was de Oceaannotitie die in 2017 aan de Tweede Kamer werd aangeboden. Daarin stonden dertig beleidsambities met betrekking tot duurzaam gebruik van de oceanen. Het NIOZ wilde met de grote onderzoeksexpeditie voorkomen dat de notitie in de vergetelheid zou raken.

Zie ook ecomare.nl